香港人在德國被移民局為難

130 回覆
90 Like 36 Dislike
望清楚你個種族幾低級先講啦
屌你老母弱智仔

篇文唔係話難民營職員咩
樓主講果d 我全部無遇過
咁關唔關人種事
意大利唔係
覺得自己優越 極右翼
去之前唔知人哋咩官方語言?
但係
你移得民入藉,就預左要識當地語言
為左入藉,你成年日日煲同一語言,1年咩都識聽識講,最多超爛

要人講返英文,咁你入咩藉
德國人當我地榮譽日本皇民係同胞
排外 依家睇番轉頭 未必係壞事

啊差、黑鬼、鬼佬
基本上對其他種族嘅稱呼都係貶意
唔關入藉事
簽證有好多種
工作簽證 讀書簽證 入面可以再分好幾種
一般歐洲國家(包括德法)都係你到步 就一定要去當地or當區市政府登記 先會俾到居留證/醫保你 你唔入藉都要搞

只係視乎唔同國家/地區 個行政程序係點
唔想搞就唔好用簽證方去 但一般非EU居民係歐盟國家留超過3個月都要搞 不論任何理由

德國依方面真心鳩 因為一定要本人親身到場整 仲要唔可以講英文(職員好唔好人就睇運氣 其實一般德國人都識英文 你強行講英文 佢會聽得明再用德文答留你)
姐係你個master就算唔係用德文讀 都要去搞
篇文講既就正正係語言學校例子 Sprachkursvisum
你正正就係唔識德文去先德國學德文 但個你撞正個濕鳩職員就要求你要識德文

連一樣咁官僚既法國 據我所知都已經轉左可以online登記
信回教嘛,佢地即係奶你,移民就批,福利即批
唔會啦, 基本上佢實收香港人.
收左香港人, 可以有籍口唔收難民,
睇唔到有咩理由唔收.
最撚驚班仆街話做唔切
德國佬真心串

有次係德國轉機,安檢人員第一次問我褲袋有冇野,我聽唔清楚

第二問就屌9我,「我問你袋仲有冇野,好簡單既問題黎!」

仲要大大聲 仲聽返佢地幾排外 去旅行都唔想去
真係出賣肉體⋯
但Hitler係奧地利人喎
Haftpflichtversicherung
真,其實德國人都係咁覺得,唔係只係針外國人不論係政府、學校,到簡單到郵局,佢哋啲官僚制太複雜,搞到行政好慢。加上佢哋「有原則」(唔樂於變通),基本上對德國人嘅日常都好有影響,行政成本極高,行政好落後

但德國人,尤其後生其實真心係幾nice ,平日接觸其實無乜嘢。當然無美國人咁熱情,無英國人咁唔直接,但並唔係人哋講嘅冷冰冰。

佢哋大部分人日常都好講原則,例如真係約咗你,就算佢唔想去佢哋唔太會放你飛機,或者一開頭就會直接拒絕你。

我認識嘅德國(我只係識後生仔女,唔代表全部人都係咁)人總係會有行事曆,做咩都有個表跟住做大部分嘅嘢都會盡量跟住做。

啲德國人唔似美國周鳩為圍都插支德國國旗嚟表示自己愛國,但的確好多德國中老年人係真係覺得德國制度係最好,既然係最好又點解要覺得要去改變配合人哋。

只能夠講去德國辦事要有萬分準備,就算係德國人都係
程序已經相當簡化. 無洗審查, 唔理資產,
淨係考個TEST. 之前疫情先咁慢啫.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞