中學音樂科老師請Kolor Tonick入學校表演,被校長叫入房照肺成個鐘

396 回覆
986 Like 39 Dislike
唔意外,我之前做過一間band 2尾小息Lunch同學生打波傾動漫都輪流俾主任副校屌話我助長佢地沉迷娛樂唔讀好書
利申:行己轉
有冇聽過象牙塔
學校咪就係象牙塔嘅一種
而且我咪講咗唔一定要喺社會打滾過
姐係社會打滾唔係一個必要因素
但係啲學校有冇隨住社會愈嚟愈開放
管理學生/學校文化都隨之改變?
由呢個post去睇我就唔覺得有
仲係活喺象牙塔入面去要求學生追求啲同社會脫晒節嘅思想
點解一隊band紋身染髮就唔可以入學校表演
而家社會對紋身染髮係咪仲停留喺以前「覺得佢地係有背景嘅人」呢
我覺得學校嘅管理層/每一個老師都要諗下
而唔係一味沿用返以前個種思想去管理學生操守
佢染金髮
同埋講多一個point
班表演者唔入學校表演
係咪學生就接觸唔到佢地
即使表演者染髮紋身
作為老師係咪應該有責任講下點解喺佢立場唔建議染髮紋身
而唔係一味咩都禁止
搞到學校好似個小型監獄咁

而且我唔認為邀請呢啲band嚟表演會令學生一窩蜂去染髮紋身
因為校規真係唔俾佢地咁做
同埋又咁講
佢地放假去染髮
學校都阻止唔到
咁點解要搞到啲有心嘅老師只可以局限搵啲符合舊有思想嘅表演者嚟學校表演呢
咁做係咪吸引到啲學生呢
喺校長角度 就算美斯再嚟香港都唔可以請 因為有紋身
因為加沙地洞仲大過教畜生活圈好多倍
啲男教師先最閪 唔知係咪長期同女人鬥搞到心理變態
真 不過兒燈仔唔會明
好理想化如果你做到校長既話
香港教育就有救了

廿年前紋身染髮男人穿耳就實ban
依加都ban就真係太古代思想了,時代變啦.
廿幾年前老師都唔染得黑色以外既髮
十零年前d miss阿sir都染啦

廿幾年前有d學校,見個學生平時唔係剷青既,突然剷青都要見訓導.女仔就本身長髮,突然變短髮都會好大件事.又係會有老師問下佢有乜唔開心之類

時代進步,但係上位當權果班都係無係思想上進步.就係死局了
其實都只係想學校思想跟返社會轉變姐
叫校長上去唱,d學生仲開心
你覺得有冇可能?
若果校長有得自肥既話
就無依堆規距架啦

見韓劇啲女女可以化妝喎
班老師想學生入嘅港大入面都大把學生染髮紋身啦 係campus行個圈都見到一群 上年有個course識左條女好多紋身但佢blaw個人又叻前途一片光明 之前去exchange又係識親啲人都有紋身但佢地自身修養同知識都好高 呢啲中小學古板老師要點解釋?
學校霸王已經有 仲有啲但唔記得

連胡楓都好似有染過
一地都係啦
咁係咪應該出街見到人染髮紋身戴耳環就指住人黎鬧
好撚過時保守 似足連登仔
講真 學校唔俾染髮唔俾紋身從來都係迎合客仔需要
你只要喺老母王國打個白鴿轉就會明啲校規點嚟
連登好多人仲以為學生係學校啲客
Sor9ry 其實家長先係客
真,可能個個學生聽完冇野仲好開心
返去講到父母知,都會有怪獸家長嘈做乜請band 仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞