中學音樂科老師請Kolor Tonick入學校表演,被校長叫入房照肺成個鐘

396 回覆
986 Like 39 Dislike
https://www.facebook.com/share/p/8ta2TC8vrMGwBuXS/?mibextid=WC7FNe

[香港的學校有幾保守?]上月底出過幾個post講紋身,三月時曾接受本台訪問的音樂科陳老師聯絡小編,提供進一步資料,從音樂方面說明香港學校的保守程度。

陳老師曾邀請過一些樂隊來校表演,當中包括Kolor、Supper Moment和ToNick。

「請完佢哋返黎表演,學生開心,但我就比人鬧。」

點解會咁呢?

陳老師訴說當中的辛酸。

「其他學校做band show,好多時都係比學生企喺度睇,係我哋咁肉酸,要坐喺度睇。」

「學校唔比中一同中六睇,話中一太細唔識睇我明,但中六就話因為準備公開試唔比睇,連學生stress release都唔得。」

「但以上兩個都唔係重點。校長話請返嚟嘅嘉賓如Supper Moment和ToNick,他們有染髮,唔正經,所以以後唔可以請染髮的人做嘉賓。」

「Kolor樂隊主音Sammy有耳環同紋身,入校教夾band比校長話佢唔係好人。」

「總之,完咗個表演,我比校長叫入房鬧咗成個鐘。校長話以後不能邀請這些人入學校表演。」

「之後有個外判活動,可以邀請賴映彤(即C AllStar第五人)講點樣做音樂創作,結果也是不批。『原因』係C AllStar只係明星,唔夠正氣,學校只能邀請唱詩歌或者古典音樂嘅團體入校。」

教育經常強調的多元與包容,有時可能口惠而實不至。世界公民需要有足夠的CQ(文化智商),懂得了解和欣賞不同文化,否則可能會將錯誤的價值觀和人生觀強行植入學童身上,例如誤以為穿耳環和紋身便是壞人,影響日後待人接物。
香港中學有時仲保守過塔利班
唔撚再搞咪唔洗搵 咁撚煩
只可以唱“主能夠”
做得多 錯得多呀
真係無乜社會經驗, 第一份長工就係做老師
通常呢啲校長都係其身不正
戀童
婚外情
轉玩女下屬
咁高調請啲明星
咪好容易俾人起底
邊個明星唔染髮
賴映彤都識
唔搵annual report冇貨交咪又係俾人屌
呢啲有條件同監獄撇雨齊名喎
閱後感:

一方面對耳環,紋身,染髮不加思考地判斷成可惡之人,必定教壞人。

一方面對威權在大眾面前真實施行的可惡之事視而不見,並教育孩子必須服從權威。

歸根究底,他們要的是所有人都在他們設定的框架內行事。這只是一群人以教育為名去鞏固自身權力地位的手段。
搵林家謙超渡咪得
請倫伯B哥哥就最啱
邊間學校
只可以唱東方紅太陽升
咪又係死死地氣繼續返工
維尼個老婆
副校 jpg?
染咗髮好壞
社會就係俾班不思進取嘅人把持重要職位所以先冇進步
教育經常強調的多元與包容

個教師係咪搞錯左d咩
又染髮又電髮
髮型標奇立異 影響校風啦
年代都變左好多
而家周街紋身公仔佬
以前紋身就話黑社會乜乜乜乜
而家淡化同變做次文化好耐
正當左好多
00後返工都唔OT啦
個校長咁守舊仲學人教書
一開始以為ban既原因係因為佢地唱過我不能忘記你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞