IKEA啲櫃其實難唔難裝?

351 回覆
8 Like 182 Dislike
你唔係好叻話控制風險㗎咩
個櫃買返嚟砌唔到自己唔知?
環境砌唔到你嗰度伊拉克定敘利亞?
九成九要上牆自己又唔想啦
你叫師傅裝就要上牆
自己弱智唔好出嚟柒
我都講撚到咁樣有風險
你覺得呢個風險冇問題你咪裝囉
點樣唔識轉彎?
師兄平時係未叫雞唔帶套
之後有人提你有風險會有愛滋
之後你就串鳩人咁驚中不如自己打飛機嗰d包拗頸傻西?
珍,唔再覆佢啦,低質討論 好多衣櫃以前ikea都係唔洗上牆,只係外國年年都發生砸死細路,ikea之後先要求上牆,你估佢真係保障用家咩 佢保障自己公司啫,個d櫃屋企無細路仔根本 零風險 點閪冧都砸唔到大人,自己唔識評估架咩 條友無撚腦
咁驚你唔好出街囉
迴力鏢完美演繹
得一次機會特別係ikea啲平料
自己組裝過一次米半櫃做左3個鐘。。。 以後比錢
一個人砌差不多啦真係比錢人地整兩下好過
唔洗煩
搬左之後, IKEA櫃比埋錢人裝, 30分鐘
大件人地裝 抵比錢
時間 功夫 可能砌錯

細件自己砌
D師傅鳩裝
睇下你咩櫃喎

細櫃仔自己攪, 一個鐘內應該咩都掂, 可以當玩下

大衣櫃, 唔熟手加唔夠人唔好諗啦, 佢兩塊側板咁重, 你上完一塊要固定住, 如果唔係一冧落黎, 佢d釘位一拗就玩完
就算夠人, 唔熟手, 都起碼玩你2個鐘, 仲要力搬搬抬抬
唔難 但要時間砌好多唔同螺絲要睇清楚。
基於想玩下體驗下就自己裝,想慳錢就算數吧

我做地盤,屋企齊架撐

砌一張雙人床連床底櫃桶,一個床頭櫃,兩個書櫃,三個吊櫃,三個牆身置物櫃

玩左兩晚,5點返到屋企玩到9點,工時近8小時
開住冷氣都玩到身水身汗

佢啲櫃門要校到對稱好哂心機
好過淘寶櫃
宜家買過個木衣櫃,廁所鏡櫃,同鐵櫃,
3件都係跟說明書就搞掂,
啲位全部準,
不過我呢3件野全部唔係made in China,
廁所鏡櫃made in Italy 添。

去宜家買野睇產地都好緊要,
最仆街係佢一期期的,
就算一模一樣既產品,
可能第一水係歐洲做,
第二水已經變左大陸做,
要每次去都睇清楚產地先買。

BTW 之後係啲濕鳩網上傢私鋪買左個鐵+木既書架,
應該係間鋪淘返黎再加啲錢賣出去果啲,
黎到散收收有份說明書要自己砌,
DLLM 一開箱已經有條主鐵孿左,
但趕住用廢事叫佢換,
自己用膠鎚仔揼返直,
個櫃啲木層板太薄放少少野已經變型,
要自己去五金鋪買L角加固先得,
不過老老實實加工後砌好個書架仲要用左3年都無冧落黎其實都幾大成功感。
中小型ok, 大衣櫃真係好難搞,上次自己搞左成日
實裝到架喎, 睇你用幾耐時間之麻
仲要扭實木板
難就真係唔難
有電批就更易
只係俾人裝亦都唔係貴
係我就比錢人搞就算
如果睇完說明書都覺得難嘅話咁建議都係搵返師傅裝
入伙買左5樣ikea傢俬,
布梳化師傅裝
床架師傅裝
廳櫃自己裝
餐枱自己裝
電視矮櫃自己裝

自己裝半日搞掂到一樣野,
師傅裝半日搞兩件野,
同埋最好自己有電批。
咪係 IKEA 買哂全屋傢俬先3萬零蚊裝埋頂盡加多5千
佢就話要加多少少拎10萬訂造
砌櫃砌高架床都係自己砌
一黎驚人地偷雞裝少幾粒螺絲
二黎驚佢整鬼爛唔認數
我搬屋果陣甚至拆完再裝番
都係一支螺絲批 一條六角匙搞晒
本身個人體力差 所有野慢慢搬慢慢砌
一張床砌12個鐘左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞