[本地足球] 2023/24 港超聯、亞冠及香港隊討論區 (240)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
小菜諗好咩藉口未
選咪照選 睇佢到時又有冇頭暈身㷫
肥彭
超新型肺炎 sorry Mr. Andersen
有無得推茹子前一格打翼試下
東方今季成績不俗,更成功殺入「足總盃」決賽,有望取得來季亞洲賽席位,當中這絕對需要歸功於一班年青球員的出色表現。其中馬希偉(Timmy)便是其中之一,他表示會盡力協助球隊爭冠:「始終之前就算攞左菁英盃冠軍,但上陣時間好少。輸咗銀牌感觸都好大,依家仲有個盃可以爭,好想親手幫球隊贏到,證明自己係得嘅。」(圖/文:林卓臻、李浚湣)

馬希偉中二便隻身前往葡萄牙學法,之後有幸參與東方「Project E」計劃,轉到洛里什青年軍繼續追夢,可惜這次外闖之旅卻以失敗告終,他對此感到遺憾:「咁細就一個人去歐洲踢波好困難,當時冇工作簽證,齋練波淨係踢友賽。同埋我唔係一個外向嘅人,自己性格令我冇主動認識當地文化,不過因為之前屋企發生咗啲事,自己依家開始冇咁怕羞。」而被問到之後會否再嘗試外流,Timmy則直言不會在短期內發生:「會想嘅,但唔係依1至2年嘅事,都想畀多啲時間自己喺香港攞多啲經驗,先再嘗試挑戰更高水平聯賽。」

受疫情影響下,Timmy於2020年決定返港,隨東方一隊、青年軍「一日操兩課」,16歲時即獲東方提升上一隊,他承認剛開始時需要時間適應:「有時落到場會好緊張,有啲荒失失,始終大人同小朋友差距好大,好似青年軍攞完個波仲有兩秒諗,但踢一隊控完已經要即刻交出去。」然而Timmy今季卻進步神速,他承認表現出乎意料之外地好,又不忘感謝主教練盧比度(Chino)、青訓總監黃鎮宇的教導:「Chino成日叫我專注啲,唔好沉浸喺上場踢得好嘅喜悅之中;黃sir就教識我點樣待人處事,令我做人冇咁懶散,更快適應職業足球。」

Timmy今季接過孫銘謙的23號球衣,除開始在球隊站穩陣腳,各項賽事暫時亦累積攻入8球,成為隊內首席華人射手,但這名年僅20歲的小將卻謙虛地指,自己無法與「孫銘」相提並論:「我唔會同孫銘做比較,佢水平高我好多,大家完全唔似。『孫銘』速度、力量都好有優勢,可以壓贏防守球員,而自己比較技巧型。」除此之外,Timmy提到自己仍有很多不足之處:「我諗最需要加強係對抗性、護球能力,始終依家好多時要喺後場攞波,成日背對住龍門。另一樣就係體能,有時我去到尾段已經捱緊,只可以做到防守,冇力上前打反擊。」

渴望攞「最佳年青球員」增添推動力

作為今季足球明星選舉「最佳年青球員」的有力競爭者,馬希偉在公眾投票暫時名列前茅,他笑言希望能夠獲獎:「上年有去明星選舉,嗰陣都有諗過自己幾時可以好似「孫銘」(孫銘謙)、Anson(黃皓雋)咁攞到依個獎。我認為佢證明到你可以立足係職業賽場,屬於一種鼓勵、推動你更上一層樓。」對於其東方隊友吳宇㬢,亦屬於這個獎項的大熱人選,Timmy則大方回應道:「『宇㬢』攞都值得,始終佢踢法比較賞心悅目,入嘅波可能扭過幾個再射入,令球迷有更深刻印象。」

原文網址:東方新星極速上位 馬希偉恨攞最佳年青球員 | on.cc東網 | 體波 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20240523/mobile/bkn-20240523191510034-0523_00882_001.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR32eM9VgpUi7WwZMhjm9wT0SxUCxInw85q38ayplQt9o4DKO3SH1DjAOvY_aem_AdDc7D5C-SC2Tj7Be6-46ozGm6Z0NUtMbzgYMa6lB53ZqbTG03bcw3NLjhS6ZhjqvC8MkRgqKWLJ8YTEnKk1CEh7
係咪理文成班無約在身唔踢?
埗迷未走去報國安喎
Lm
FB 有人講基華利頓去南區, 可信性高唔高
佢人工應該唔低
冇費蘭度
兩個射波王
咪係冇佢根本捧唔到港超
係都雞余沛康先到廉啦
球隊訓練 賽馬會香港足球總會訓練中心
5月28日(二) 1000 – 1200
5月29至31日 1700 – 1930
6月3日(一) 1500 – 1800
6月4日(二) 1800 – 2000
6月5日(三) 賽前訓練 香港大球場 1700 – 1800
6月6日(四) 2026世界盃暨2027亞洲盃聯合外圍賽第二圈 – 中國香港 對 伊朗 開賽時間:2000
6月7日(五) 球隊出發 航班: HX761 離港時間:2245
6月11日(二) 2026世界盃暨2027亞洲盃聯合外圍賽第二圈 – 土庫曼 對 中國香港 Ashgabat Stadium, 阿什哈巴德 開賽時間:2000 (UTC +5)
6月12日(三) 球隊回港 航班: TG600 抵港時間:1145
東方班球員一日兩課?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞