DLLM香港幾時先可以改善下啲OT文化

231 回覆
1259 Like 23 Dislike
自己夠鐘走人,照肺咪拎合約出來叫佢睇清楚。問佢時間唔跟合約,人工係唔係都會加返?唔係簽來做乜?
2xk 求其搵到,使比面?
你不做有的是人做
日日9.30返到 食飯食2個鐘
食完落埋site 直接收工
有時晏晝喺出邊食埋落埋西就走
好少OT
工程都要解決5.5日 每朝惡夢
係囉 利申一日ot 15個鐘
唉 OT 到傻
一星期兩三個鐘好閒, 當然有時返工時自己Hea 左, 吹水 睇股票
點問得得體啲?
我試過問HR HR佢叫我唔好問依啲自殺問題

剛老細1點半WhatsApp 我
真,有時8個鐘hea左1-2個鐘既ot返1-2個鐘我份人冇乜所謂。但係十次有九次都係做到仆街8個鐘冇停手仲要O個幾鐘我就好撚嬲啦,個阿頭仲大大聲開會話你班撚樣點解要ot係因為唔用腦做野,聽到果下心都涼埋,咁撚樣都做到阿頭就算你真係咁諗都唔好講出口啦on撚9
食飯時間合約寫話1個鐘實際上15分鐘個個人完急急腳去做野,條仆街撚屌仲好意思話我地日日遲收工係因為唔用腦做野
2024年返9-5既工仲有公司食限食飯?
師兄勁
根本好多人覺得自己返工hea係包埋,其實真係好多癲人9-5唔停keep住輸出
9-5?
9-7呀屌你個閪仲要返足6日
咁既閪工我都唔知點解可以挨足年半
同埋唔係限食飯,係個仆街工作量唔撚輪到你食一個鐘,公司合約話有1個鐘食飯時間,你可以食既,你遲收工囉,因為佢果d唔係叫ot,係你唔能夠完成當日工作
覺得過到自己果關, 唔差過身邊同事應該OK
我有frd ot 到死左
每星期做幾多個鐘?
兩樣都返過

之前份工
食早餐 1個餐
真係做嘢 平均 2到3個鐘
食lunch 2個鐘
其他時間 等收工
果陣返到勁爽

不過為左多啲錢都係轉左工
依家每日不停做
但都係堅持準時收工
人工5萬咪不停輸出囉 份人工包埋
但現實係好多人搵得2皮幾仲要不停做
你做埋我個份
太Hea 又唔得, Chur 又唔長久, 轉工又爛CV, 轉行又要讀course
多咗幾多錢?
比你揀多次會唔會轉工?
無錢始終都係要面對現實 幾時先搵夠唔撈或者搵份Hea 工過日晨
做得哂D 野邊個想OT
仆佢個街,佢叫我星期日幫吓佢手,屌你老味唔識拒絕幫咗佢一次,之後sayno,就黑鳩我面。最撚衰嗰個同事,搞到我星期日唔做好似欠咗佢咁。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞