究竟依加班泥水佬可以幾參差

123 回覆
184 Like 9 Dislike
𡃁仔先最撚有心機做,d老屎忽成日求撚其,一味貪快,日鳩日吹奏自己一日起到幾多,自己打工都幫腦細諗埋夠唔夠價做
相反𡃁仔係想做好件事,唔係好似d傻閪老屎忽咁淨係諗做完件事。

之前搵個老屎忽砌磚牆,一日起三井野,第二日砌到上頂幅牆斜撚左吋幾,屌佢老母仲係度話正常,又鳩噏咩d磚收水
相反有單我搵個cic岩岩出黎既中工,一日一井到,起碼幅牆係直,同佢講想點做都冇咁撚多藉口。
乜野係百歲磚?
唔可以做晒「立青?」做咩要鋪磚咁麻煩?
價低者得投鏢
泥水野蝕著做 咪hea你
賺錢野咪正常做

你估仲係外國公司?
唔會以本傷人 幾多錢成本就投幾多錢鏢
2024年香港
唔好咁多要求了
垃圾討論區一個po就吹到風?
你當反駁隊流嫁?
你哋返工咪又係9hea得過且過有口話人冇口話自己
城市嘅話係因為重鋪嘅 recover time 同掘開嘅時間。 因為城市地段行人路下面有好多唔同管線,唔同 parties 都有機會要掘開去重鋪 / 維修管線。

用鋪瀝青/ 石屎嘅話 其中一個問題係掘开嘅噪音 , 另外係掘開 同重鋪等乾嘅時間可能要幾日。 多唔同廠商去做嘅時候就會變成 封路等乾嘅時間長過正常可使用嘅時間, 同時產生大量碎石屎/瀝青嘅建築廢料。一年條路隨時要挖成十次,每次如果乾3日淨係等乾夾埋都唔見一個月。 仲未計施工& 開挖時間。

用磚嘅話可以無咩嘈音下容易起出, 又可快速重鋪同時 重用大部分磚 (以無香港 on99 落膠水前計)。 加長路面可使用時間,同時減少對鋪面嘅物料做成浪費。

另外一樣嘢就係水土流失造成天坑問題。石屎/瀝青會造成一層硬殼,下面水土流失到一定程度就會變成天然死亡陷阱而無人會發現。睇邊個唔好彩觸發就全部齊齊落坑,可以好深&好闊。

磚嘅話一水土流失就會即時跟住陷落,肉眼見到可以避開&知道要維修。 維修及唔及時就係另一個問題。

=============
地底注水泥+碎石防止水土流失,通常係郊區同緊急情況先用。 因為要維修管線果吓會變咗有排搞,要唔波及到其他管嘅情況下只可以慢慢挖碎&清理。

個個慢慢掘完又再落石屎留乾痴返實嘅話,一年十次嘅工程可能搞到條路實際可用嘅時間不足一個月。
一個po就唔可以係吹風㗎?
咁工程公司係無政府咁多資源啦
外圍百歲磚正常唔係泥水佬做
師兄你令人諗起2019
我驚你有危險
個底都有影響
長洲果班本土泥水佬係有料到既,不過有七成退左休,又冇徒弟,完
巴打
講起一條路鋪起又掘爛整其他,唔可以一齊整完先鋪既,屋企樓下條路搞撚左幾年都未整好
係 喺連登可以企高地講正論
一定啱嫁喎 1+1=2呀
有幾個正皮夠我打吓飛機就得
吹到有影響力先啦

明白你哋打手嘅難處
唔夠資源都要上嚟吹風,叫你哋公司比多啲budget 囉
調轉你要個師傅一日一井
佢都可以做到好骨子
好奇外國係點做?
我打手? 我打飛機啊
幫你打埋好冇
你介唔介意斷咗網之後等到隔籬其他幾間公司都斷埋, 同時無齊曬電話、水、電、煤 、電視,甚至街燈同交通燈先一次過夾埋整?

條件線唔一定淨係直到你屋企,仲有你附近嘅無線訊號收發站。

你肯等到真係所有嘢都斷曬先等佢哋再夾時間一齊整嘅話,的確可以夾埋淨係掘一次& 鋪一次快好多。
通常得起樓果吓會咁做
緊急,好彩見到呢個post
屋企裝修緊,馬桶比泥水佬倒左石屎入去而家有一舊痴實左個馬桶底
除左成個馬桶換,可以點搞
(1. 先唔討論屎渠有冇塞住)
(2. 懷疑係我臨開工果陣堅持係都要轉鋪硬底得罪左泥水佬,明明補足料錢)
補圖,心急人上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞