究竟依加班泥水佬可以幾參差

123 回覆
184 Like 9 Dislike
泥水 砌磚 砌瓦 批盪 噴漿 分咁多trade又係on9 既 都唔知邊個諗出黎
呢樣不嬲 釘板 泥水 全部福建 汕頭
以前又唔會? 你講到真係有壓咁 定用隻腳踩幾踩就叫compression 就算以前裝修是鳩但都識來回踩啦
做得唔好先會咁 以前有幾何見到咁
可以去澳門地盤參觀吓
同埋加jss又得 sandbedding落英泥又得 大撚把方法啦
分trade係泥水/油漆/釘板/紮鐵/風火水電等等唔同工種去分
你呢個係細分泥水佬有啲咩工序而唔係分trade

你plastering/tiling/screeding當3個trade?人哋咪又係當你1個wet trade
一問點解以前唔會佢地就會啞撚左唔識答架喇
正如香港年年都大雨到仆街, 又唔見港英揸旗果陣會落雨落到黃大仙水浸浸到落地鐵站入面?
一切由設計開始
D師傅都係跟圖或跟指示做
會唔會個指示比以前做少左野?
跟足HyD標準鋪磚真係一般你口中嘅裝修泥水佬個個都搞得掂嘅嘢 你哋做開building嘢唔識分啊??
現實係JSS同cement bedding加完都只會係一鳩樣會有uneven出現嘅可能囉,鋪行人路磚唔撚係搵部compactor行多幾轉再落埋膠之後下面一定唔出事唔簡單
收貨嗰個分分鐘收左A貨先收B貨
根本收貨果個on9 又唔肯出去睇 依加起樓地基驗泥 大把都放生
你望下出面條街咩事先啦 我夠知一樣會有 講緊個機會率 我夠知我10蚊買mark six 有機會中頭獎
以前磚要行人路唔會uneven!?HyD仲用direct labour做修葺嗰個年代你係咪仲未出世啊?

行人路鋪磚最終都係會uneven只係時間嘅問題,只要外在因素影響到就算當初鋪磚佬嘅workmanship幾好都無用,根本香港咁嘅環境夾硬周圍鋪磚對行人安全就係計時炸彈嚟。
不嬲都講行人路鋪磚只係好睇唔實用,以前就話開完皮都仲可以用翻本身啲磚做reinstatement夠晒環保,但依家鋪完跟手落JSS開完皮無可能用返本身啲磚又要買新磚揼舊磚,所謂嘅好處根本就係空談但弊處就大家日日都受緊。
行人路磚uneven真係有大把外在因素,你又點樣排除到香港所有uneven paver footpath嘅成因係唔關附近UU有顯著settlement又或者磚面下有unexpected subsurface runoff出現,而必定係由你所講嘅poor workmanship所引致?
唔明香港啲藍領文化要咁撚閪
然後就屌啲後生唔捱得
問下政府喺到做乜柒仲好啦

早兩日仲黐緊膠水
2019都成5年前嘅事
係咁垃圾
uneven 根本係好耐既事黎 碎石層 泥層加英泥 壓番實 基本上頂佢10年8 年都唔係問題啦
8成係poor workmanship問題啦 你出去望下條路 沙縫幾唔飽滿
公道講 白紙最值錢就係搬沙撈泥
路磚有 subsurface runoff
咁 planter 有冇 subsurface runoff?
行外人教行內人做野不嬲都係咁
所有地盤佬都係搬搬抬抬 食蒸魚飯收工叫雞
心唔平安嘅人,做乜事都驚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞