李家超:規管網約車意見分歧 奉勸的士業勿放蛇捉Uber司機

388 回覆
196 Like 28 Dislike
call車平台除咗揾IT狗maintain個system
都無乜成本 點會咁易執
網約車=支拿=合法
白牌車非法
冒警
Uber taxi 咪合法囉
唔係諗住妄想私家車揸Uber 都合法?
咁Uber 巴士都得喇,仲需要九巴?
勸各位的士牌主 收手啦

依家係國家隊要黎香港賺港紙換美金 你車尾痴張國旗貼紙又點樣?代表到啲咩?

得閒係到反白牌不如諗起自己點樣可以係呢場改變之中生存到好過

Uber係必然會存在 因為佢要做滴滴/高德嘅對手嘅呢個角色

7月中就有研究結果 的士扣分制車隊制 滴滴/高德call車宣布黎香港 全部有計劃有部署 你估依家同你玩煮飯仔呀?

的士業結局一定係好似上面咁 用徹底監控黎控制成個行業同白牌並存 政府先係大佬 而上面收你皮啪一下手指都搞掂 唔好搞到場面咁難睇啦

Uber 同 滴滴好互相持股
咁講得
者係要放比didi做
時間問題啦 我唔信10年後 20年後仲唔合法化
同意
以往就算係國內
亦都重罰過滴滴 亦加強左apps 有保安功能
盡量完善網約平台
但呢方面 香港係完全跟唔到
的士無官方Apps, 同埋根本好多時候call唔到的士
hi dc9
dc9放蛇有咩法律風險
滴滴要黎香港
你班dc狗就收皮啦
認真問 然後真係封哂Uber呢類預約車
得返的士算唔算犯壟斷法?
咪就係app call車合法化囉
邊有分歧 得dc9唔gur
其實所謂既電商平台化,愈係去人手化先愈無價值,
商業世界你無成本無技術壁壘,就人人都可以落場頂爛市,
支那仲以為自己搞電商領先世界,最後搞死自己經濟搞到要以工代賑,真係好撚諷刺
唔按指定地方比我上落車
佢地只要差評得多,就送單都接唔到,錢又收唔到
網約車 合法化
請的士司機切勿危害中國香港利益,切勿挑釁中國香港政府

大家可以合法舉報的士司機嘅非法行為
例如違泊,唔找足錢,泥蜢的,拒載,逃稅等等
錢姐, 有乜問題
買左比你做, 唔買做 重罰
願者就買。

係政府唔知搞今鳩姐
暫時搵到咁多 希望有其他師兄再加落去

的士違例泊車黑點:
屯門三聖邨的士站近燈柱DD0176
屯門兆康站北的士站近燈柱AJ1395

長沙灣保安道近燈柱AA3512(凌晨最多車 泊喺度食洪慶飯店)
深水埗西九龍中心巴士總站
澤安道近燈柱AB1130

葵芳貨櫃碼頭南路近燈柱GC0860的士站
葵芳興芳路近新都會廣場巴士站(全日24小時停巴士站等客)
大窩口道葵涌邨巴士總站
葵興路近燈柱DC1863
梨木樹邨巴士總站
安蔭安足街澤蔭樓的士站(燈柱FA4389)

青衣寮肚路近燈柱FA6462的士站
青衣青康路近燈柱W4656
青衣青康路近長青巴士總站公廁
葵順街近燈柱FC4448(維修的士車房)

荃灣海貴路近燈柱GC1057的士站(清晨最多車 泊喺度等交更)
荃灣大河道近燈柱DC2113的士站
荃灣眾安街近燈柱DC1823(凌晨最多車 泊喺度食銀龍)
荃灣橫龍街近燈柱FB7577(維修的士車房)

大圍村南道近燈柱N0634
美田邨公共運輸交匯處的士站(美田商場下層)
火炭穗禾苑的士站
沙田圍 逸泰街近燈柱DE3703的士站(博康邨)
牛皮沙街近燈柱EC0629

粉嶺置福圍近燈柱EA9561的士站
粉嶺車站路近粉嶺港鐵站

界限街近燈柱AA9706(恩盛車行)

毓華里近燈柱E1143
蒲崗村道近燈柱AA7566
鳳禮道近燈柱AA7462
新蒲崗崇齡街近燈柱AA6318
土瓜灣新碼頭街近燈柱AA6996
土瓜灣旭日街近燈柱AB2458(忠誠車行)

北角七姊妹道近燈柱16656
小西灣 (藍灣半島) 公共運輸交匯處的士站(藍灣廣場下層)
離曬譜…的士牌 同人口增幅都完全唔成比例
搞到的士揀客做
違反左當年訂立呢個交通工具原意
全部合法 報足稅 先係常識啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞