李家超:規管網約車意見分歧 奉勸的士業勿放蛇捉Uber司機

388 回覆
196 Like 28 Dislike
特首拼經濟唔理,要理埋d 芝麻綠豆既事
dc9點回應
其實都幾明顯唔buy你dc9
又高德/滴滴?擺明要接軌
李家超:7月中交代網約車初步調研結果 奉勸不要自行「放蛇」

行政長官李家超在行政會議前見記者,被問到有的士業界自發「放蛇」打擊網約車Uber,李家超說留意到公眾熱烈討論網約車的問題,運輸及物流局一直進行相關政策研究,尤其是法律問題、社會普遍對於「點對點」個人交通需求及海外對網約車的規管方法。

他表示,7月局方會完成初步調研結果,會在立法會交通事務委員會交代,屆時會聽意見,考慮應該行的方向,因為這方面的意見分歧。

李家超又奉勸大家不要自行「放蛇」,強調當中涉及法律問題,執法部門「放蛇」有嚴格的規矩管制,行動須由執法部門經過訓練,亦要在認識法律規限之下才去做,要有訓練應付突發情況,未經訓練及法律知識有限就不要做,否則有誤墮法網的風險。

他表示,如有任何投訴應向執法部門舉報,會按實際情況採取適當行動。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1753996-20240521.htm
都多得班垃圾DC9咁癲
先至可以加快政府做野腳步
真係美麗新香港wor
見到uber 報警有咩問題
uber 最正係一個app 去全世界都用到
垃圾foodpanda 係唔得的
你自己call人哋然後報警?
有冇諗過你都犯法
犯咩法
又講誘使??
如果call 係算誘使 警放蛇都係誘使
咪又係轉哂做滴滴
你當D司機傻既咩
的士業界放心,政府已經計劃打擊Uber,就係引入滴滴
超哥 : 西環呀司機大哥
DC9 : 交更唔過海 過海後面果架啦屌你老母
餵豬呢D港英餘孽無價值啦
以前就話uber外國分子,依家祖國準備落嚟打救租車市場,點容許班dc9出手阻止
超哥果然值得信賴
本身都會預引入滴滴果類中資CALL車黎
打UBER既,咁之後點引呀
同你講就係白牌車會犯法,但係無即時現金交收,你點證明到佢係做緊黎車你收錢靠依樣野維生先?
另外,就係捉還捉,唔告就放,咁都唔洗上庭 咁樣,法例上再犯法都好,一日唔告,一日唔洗上庭審 咁唔經個官判,又點算犯法
當日掛國旗DC9已成condom
咁你係咪警察?
外資uber = 犯法
國企入場 = 迅速改例

應該搞得掂個第三者保險就冇問題
放咗兩次風 比的士佬 都唔識靜
再嘈又要出紅旗金句 「諗起2019」
ching 好耐冇撘的的士?

dc9: 過海去過海的士站排隊啦屌你老母,前面三條街呀
幾時開始用 “網約車” 呢個字
唔洗理係咪警察
就算係警察 都唔可以誘使
無警察可以犯洗
但你做客人係唔受保,好似係咁樣
但你同個司機係朋友就會保
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞