[ViuTV] 真•深宵日劇時段討論區「Silent」(8)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
有個問題想問
點解日劇學院賞,目黑蓮係攞「最佳男配角(助演男優賞)」
當你個樣生到同佢差唔多,你都會好深情
因為臭豆先係男豬
其實唔完全係
春尾想為奈奈創造一個對聽障人士友好、無障礙嘅世界,但奈奈接收唔到呢份好意,仲鬧咗佢一面屁,搞到佢好無奈好攰,之後兩個喺大學撞到又自尊心過重,錯過咗和好機會,後嚟出咗社會更加冇咗交接點

但老師一直繼續努力做緊一個對聽障人士友好、無障礙嘅世界,冇放棄過呢個理想,紬問起佢點解學手語,佢都冇講到俾奈奈鬧佢嘅事,佢可能當奈奈嬲過頭亂講嘢就算,話晒佢都鬧咗奈奈好麻煩
日劇得一個主役,其他都係配
除非一開始就開盅名義話sell雙主角

呢套主係川口春奈
嗰場會諗起臭豆喺想後面自言自語自己喊,好sad
啲記憶點完全唔關紬事
但我覺得佢有care 奈奈鬧佢個段嘢
唔係佢做老師個時唔會咁同聾人保持距離同講話就算識都唔代表明
因為奈奈就係成功例子
網上平台獨家嘅,電視唔會播
海外通常淨係播本篇,之前戶田永野嗰套都有sp香港跳咗冇播,雖然入面九成係flashback,重復劇情
呢套得想一個主役好似正常啲青羽只係多數主視角出發,但想影響大好多
佢唔係同gay友講大家以為佢好可憐
但佢可以同返阿想一齊好開心乜乜乜大家唔明乜乜乜
講到出口
係,尤其全劇啲人都係圍住阿想轉,紬、臭斗、奈奈、老母、阿儀等等都係
春尾先較多圍住阿紬轉
但阿紬又好似比阿想更多想法同付出更多
實則上春尾同邊個都係咁保持距離
大學嗰時亂講嘢個研究生friend唔太熟,溝女都唔傾,到出嚟做嘢,唔同聾人同事私下來往,私下有來往嘅健全臭豆都唔會講好deep,去邊都係自己一個

當然都可能佢覺得自己聽到嘢埋唔到聾人堆,但手語叻過講嘢又同健全人有距離,自我封閉都唔奇
臭豆:我同想先係真愛,大家唔明先以為我可憐
想>臭豆
想>紬
紬>臭豆

頂,GB好好食
當時川口春奈大粒過目黑蓮好多
Silent係目黑第一套黃金時段既劇 有得做相手役已經好好
主演/雙主演最主要睇演員既地位同間公司
其實呢種排位好怪

我自己覺得最不可思議係當年電車男

電車男都係助演男優
鬍鬚佬首歌好好聽 宜家日日喺嗰腦loop
好似佢隻隻都好聽
見你地話有特別篇,走咗執搵,係咪得個5分鐘仔個段嘢

仲有飛多次個結局,最後係叫紬個名?
現正播放「The Travel Nurse」

仲以為播美劇
啲英文好重日本口音
Doctor X 護士版
唔怪得咁熟面口,Drive My Car 做演員嗰個演員
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞