信報:中央「落重注」救內房 押上「國運」不容有失

207 回覆
15 Like 97 Dislike
搞地產最易,另外,世界個餅一早劃好晒,冇得變
國家係硬食
問題係食左之後點善後
佢而家搞到咁 你估佢想話落就落咩
一落台我怕佢比人買起
佢一邊硬食,一邊減息下限,減首付,再公積金入市
等D人唔會供唔掂斷供

諗住用新泡沫來蓋新泡沫,
你睇內銀 內房都升好多
大陸政府應該諗住拎埋D家底來救
而家大戶係國企
所以都係冚實晒

其實邏輯都係收割韭菜+印錢
變國企既好處係盤數冇咁易開出黎
外資搬錢走已經係日經, 呢個點佢計好番, 你外資點走都未會肯全撤

不過佢個雞棚都係靠[有政府做BACKUP]做賣點, 始終都未夠吸引
基建狂魔吖嗱起完冇人去住等於白做
唔得啦
我講漏左,大部分斷供係因為失業/生意失敗

無收入

點解咁多失業無生意,咪因為習大大趕走外資毁滅實業所致
巳經谷d農村人去住,但人哋住呢啲樓點耕田
無人再會信
除非支那有投名狀肯令某人係呢世界上面消失
武肺係搞爆個市一大原因搞到d人供唔起
早幾年既爛尾紀錄先係一個問題, 大陸一直肯唔去面對, 依家爆晒出黎真係好難買番信心
所以d強國人係好想美國降息
去開強國d股票論壇班人日日話美國d數據係假嘅,一定冇咁好境一定好快就降息
上面都識救樓市作為救經濟既手段,香港班精英幾時先可以醒少少
維尼熊 變左全職賭撚三世
3000億元支持國企買樓等措施

當年2008, 放水四萬億,依加先區區三千億
之前救市救200點左右都係呢個數,咁少錢一定有用啦
割韮菜囉

割完一波
要停下淋下水等佢生長先可以再割架嘛

連根都冇埋咪餓死自己

所以樓市股市係唔會永遠一直跌
呢個都係日經黎....
2012年已經日日講緊基建維修費都唔夠cover,國鐵負債萬億
班低B香港人仲講緊大陸好先進,無諗過人地負數咁做maintanence
你咁都唔明?
4萬億國債 減 3000億支持 = 3萬7千億去救 城投債(地方政府債)
習大大德政,好波
香港人咁有錢,落命令用 MPF 買樓,仲要抽籤先可以揀樓買,自然個個香港人仆住買,仲用埋儲蓄添,應該消化到過千萬間屋
做左先再講啦
你估中共唔想人人有工開??

家陣外資撤走, 中共點樣變咁多工作職位出來??
可能原本打算拎3萬億出來, 結果被貪官 分哂

最後得返3000億拎出來救國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞