信報:中央「落重注」救內房 押上「國運」不容有失

207 回覆
15 Like 97 Dislike
笑話
習大大既要又要既必然結果
一定爆到大大鑊
立法咪得囉,不嬲都係立法破萬難.有咩唔掂就立到佢掂,香港就係成功例子
爆咗嗰陣係咪可以光復東莞,時代革命?
1000蚊雙飛大陸雞了
正常市場主導既話,唔會跌得多,因為會畀人去利息套戥,個息口會慢慢平衡。
但依家人指導下,有得套戥我做乜唔益自己友
根本唔應該救
樓多過人
存款利率降到負數咪得
迫d人買2.5厘垃圾國債收割
咁大個國家咁多土地學咩人搞地產不務正業
我都係咁諗
順個靚便 貶值一半
咁d債同樓都容易d救
不過好易會搞到惡性通脹
財政手段救經濟問題
工都無得返 送比佢都無錢供啦
宜家係唔救唔得
單計恒大負2萬4千億(已扣除“資產”)
邊個借咁多錢比佢?
內銀囉

內銀硬食佢1間爆煲,4大行當每人食6000億,都已經夠破產

未計恒大拖欠上下游既數,爛尾樓供款人隨時斷供
呢到宜家leverage起碼3倍
內銀點食成5-7萬億壞帳?

上邊地方政府出埋限取提款,盡量鎖住d錢係金融系統
一旦壞帳會嚇到全國擠提,到時唔係QE解決到問題,可能要軍管
唔係咁易嫁
你強制降到變負數,就會擠提,變相影響信心
你降到接近0,d人就博命轉移資產,唔理你合唔合法
唔變負數咪變零息
而家推消費都焗要減息
一來銀行根本唔俾拎錢
二來又未至於資產歸零
我估冇咁大影響
何況數字人民幣都似為左減息操控鋪路

反正就算高息,中國人都不嬲轉移開資產架啦
神又佢 鬼又佢
你唔係要驚平民,
係驚d民企國企
佢地資金鏈大,你降到佢0息,佢地就將錢搬黎香港

仲未計匯率呢
你人仔0息,外邊4-5厘
到時中外資一齊搬錢走
親自指揮

搞掂啦 !兄弟!
點放都冇用, 地產龍頭排住隊咁破法, 大陸所謂既救市只係食左少部份債幫佢續命, 錢都係唔夠還,有錢佬好多人都唔再信樓市就唔會大買, 市民就更加唔會

依家叫D公司買樓就仲ON9, 佢買完個價值係邊?
個煲咁大, 10間ALIBABA 都食唔起啦
一日唔鋤低個價(仲要保證收到樓)打起個市, 都只係吸埋最後個丁點有急需既購買力

我真係睇唔到呢個長遠可以有幾爆
講開又講, 破產單野好似冇左新消息咁既
每一次都係重注
因為低息展期
內銀債可以重新再借
地方政府連同內銀提供低息借貸比佢地起埋d爛尾樓,迫供款人繼續供款

真心中遠期根本解決唔到
你講緊全國樓宇比人口多1倍
建議物係有壽命,仲要睇當地環境,日日風吹雨打,拖越長時間,價值越低
中一半,但個問題都係要引到人入市
你係市民, 已經知道個發展商好大機會會破產俾人清盤, 你仲會唔會買?你仲要博埋你買既樓花真係夠錢埋到尾WOR
當然, 呢個問題可以一句[信政府]就冇問題,
不過政府係救到既, 間發展商依家就唔洗停晒工啦
樓就10萬億貨響度
但聲稱可以借到3000億出黎
如果個個借8成先買到
都只係買到3750億既貨
3千8 vs 10萬

真心要全只要full pay幫幫手
有心打就學下俄狗,猶太人
係開波就打左啦
而家唔打即吹水only
而家係玩到開發商將股權抵押比內銀去借
即係變左國企拉埋落水變左開發商

佢款組合拳亦包括國企自己買埋D樓佢
睇來習真係癲左,想用國家完全食左個泡沫佢
美帝又睇住黎食
除左政府

大陸政府未出真金白銀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞