信報:中央「落重注」救內房 押上「國運」不容有失

207 回覆
15 Like 97 Dislike
中央俾錢內房救
內房爆,所以債都變壞帳,就到內銀爆連鎖反應咁爆得仲勁過雷曼,經濟仆街無飯開既話,睇歷史都知會咩事以習大大性格,就算有1%可能性都唔可以發生
房炒不住內房真係大到不能倒
城投債用黎做咩
地方政府收入邊到嚟
一開始提3條紅線個條友就係on9
只係覺得成件事好on9
一個房地產問題, 都可以搞到成個國家雞毛鴨血咁

俄羅斯打仗打左兩年都無咁嚴重
因為改革開放之後, 中國經濟一直行歪路

借錢用 基建/工程 去谷GDP, 起左一堆鬼城, 大白象工程出來
又炒房地產

只係去到維尼呢幾年一次爆出來
金融/工業 都被維尼玩死左, 仲點玩??

今日維尼 仲話要發展旅遊業, 吸引外國人來消費

以前又話 外國人唔來中國都無問題, 中國可以靠內循環自己養自己
睇來維尼 真係去到無辦法先會想吸返外國人
感覺貪埋最後呢筆然後走佬 由得d 韮菜冚家剷
無飯食 三年大饑荒咪又咁過
中國歷朝有邊個係因為民變而改朝換代
權臣軍閥至係要忌既
咁又唔可以完全怪佢

房地產問題/地方債問題 一早已經有, 只係一直未爆, 家陣係佢任內爆發出來
但救唔救到就真係睇佢能力
所以話土地財政唔會有前途,睇早爆定遲爆

佢派下錢刺激消費我都仲驚啲,救樓市

睇怕真係收得皮,係呢個無底潭越踩越深
咁就叫押國運限購都未放寛哂

香港一早可以借9成,放寛埋叫咩
好似係佢自己親口提

當然可能背後有軍師教佢
家陣個軍師可能已經被佢拎去祭旗
維尼 唔會走

佢仲未打台灣

打台灣係佢畢生夢想
唔理打嬴定打嬴, 打左先
人一世物一世, 點都要試下
無三條紅線既話,死得重快
最大問題係16年打哂強心針,棚改貨幣化一野樓價升2,3倍,銀行政府地產商個個搵完錢就走哂去外國
淨香港一個地方搞房地產經濟已經夠仆街
仲要全國學香港咁搞房地產經濟,預咗滅國
有冇聽過呢句名言
我死之後,洪水滔天
而家最緊要就係捱過呢幾年,交到成績表,到自己落咗台之後中國經濟點樣who fucking cares
夠膽咩, 唔驚R9X ?
其實同米國和好 慢慢恢復當年改革開放就掂啦
唔理你扮又好 點都好 起碼過左呢關都一定得
曲到圓
老婆仔女外國國籍, 資產瑞士銀行
你放心啦, 寧願俾錢非洲兄弟, 都唔會派錢俾國人
同美國和好, 同救房地產 兩者無關係
美國最多取消制裁政策, 放生你

唔通美國會幫你救房地產??
成個係產業鏈 你連人民工作都未secure 到 講救條撚咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞