信報:中央「落重注」救內房 押上「國運」不容有失

207 回覆
15 Like 97 Dislike
我嘅理解係中國透支晒全國人民120%嘅生產力同未來時間值去供 頂住個樓市,咁經濟一崩少少有人斷供就好明顯唔夠煲蓋
根本無得救啲樓起太多某啲23線城市根本唔需要咁多高樓大廈
救都只係吊命將爆煲推落下一代度
14億韮菜泱泱大國成敗在此賭大細一舉,不容有失!
打多左個唔字??
唔救,成個中國經濟都係大問題。

明知有問題,都一定要救,兩害取其輕。
2022年8月調查報告

通常來說,空置率在5%—10%之間是合理的,低於此區間則認為空置率過低,表明住房需求旺盛,潛在需求較高。高於10%則認為空置率過高,表明住房供給過剩,存在庫存積壓風險。貝殼研究院表示,此次統計僅選取了已售存量住房,相較其他統計口徑,所得出的空置率是偏低的。
https://news.cctv.com/2023/09/24/ARTIvq9vNjNa9MzGGtrgkPHo230924.shtml

大陸國家統計局前副局長賀鏗直言,大陸目前房地產供應已過剩,14億人可能都住不完,「最極端的認為,目前的空置房屋數量足以容納30億人」。
https://money.udn.com/money/story/5603/7461606
落多啲好啊,通常越想救越死得快
非洲兄弟要扶得起最大可能性應該係北國提升國民收入同生活水平,順帶產業轉移過去

但係佢又唔想。
畢業就失業
根本無新血買樓
仲想攬炒埋銀行
俾你估到仲係習總?
第三點都一樣鳩
「取消全國層面個人住房貸款利率政策下限,實現房貸利率市場化」

而家息都算高
想知佢set個下限係幾多
撤銷完可以減幾多
知道再市冧一定大把人斷供,銀行爆炸
遲早問題
樓價再跌你仲供唔供落去?
供幾廿年我不如破產儲筆錢再買過
兩萬億債點救
習大上場之後,有咩新出台政策啱過?
而家仲係係賭博式被動出手
捉689同港資地產佬受靶啦
害到共產黨雞毛鴨血
之前唔係話由得佢破產既咩?
房住不妙
係救唔到
許生leverage幾萬億,叫上下游出材料,做銷售,人地野做左但無錢收
許生夾走都係一千幾百億,無可能無中生有10倍去填到坑
我就食定花生睇你點死
前排仲要改走哂d路牌,變中國注音英文
點樣叫鬼佬黎旅遊
上一手個波2012年都無吹咁大
外資都提哂水叫佢吉爆許家印個波
結果拖到2014年不了了之,跟手就大時代硬推樓價上升
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞