中国高鐵票大幅加價最高40% 「新四大發明」戳破經濟幻象?

174 回覆
61 Like 9 Dislike
東亞區內四大發明
咁載客列車入邊放嘢都得嘅
中國建設既特式就係唔保養
係偷呃拐騙囉
仲要養住一埋垃圾站

近年來,高速鐵路的大規模建設使我國新增大量高鐵車站,與此同時,如海南儋州海頭站等投資超千萬元的高鐵站建成未使用的消息也引發了各界熱議。據記者統計,全國至少有26個高鐵站建成後,處於未啟用或關停狀態。如海南環島高鐵萬寧市和樂站、京哈高鐵瀋陽西站、丹大快速鐵路丹東西站和廣寧寺站等均處於建成未投入運營的狀態,主要原因都是客流量太小。

類似情況不僅出現在小城市,部分一線城市和省會城市的高鐵站也出現了閒置。位於北京經開區的京津城際高鐵亦莊站已經建成超15年了,目前依然處於閒置狀態。距離瀋陽市中心20多公里的瀋陽西站在2018年12月29日投入使用,
2019年7月10日,停止辦理客運業務,從開通到關停僅僅使用7個月。位於南京市的紫金山東站、江浦站分別於2010年和2011年建成,但一直未能投入使用。
周街都係既廢鐵
你地臭閪蚑那賤蛆俾錢維修保養仲正
高鐵貨運一早有, 點會運唔到貨
問題係運唔到重量貨物
四時間の壁
而家中國高鐵啲新車,我一律當係 E2 Pro Max Plus Ultra
我囯人民負擔得起
因我囯已進入小康社會
個拎個都揸住自己架電瓶車重共享單車
唔知以為鐵路係佢首創
你自己睇下先啦

之前起高鐵果陣, 吹到鐵道部 富有敵國咁

仲有果件 部長劉志軍 就係因為太高調被捉左
因為中國要拎「全世界最長高鐵網」來打J

結果起一堆垃圾出來

中國可唔可以打小陣J
解放軍直接用運20載人同武器啦
80架,仲有其他運載機
只係想講真係緊急軍事用途就唔會用高鐵慢慢運,直接用運20升降仲快
重裝備呢?
咁你條臭閪蚑那賤蛆買咗幾多手蚑那蟈債
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞