中国高鐵票大幅加價最高40% 「新四大發明」戳破經濟幻象?

174 回覆
61 Like 9 Dislike
高鐵無疑是中國人的驕傲以及中國進步的象徵。中國大陸高鐵運營里程目前已達到4.5萬公里,遙遙領先各國。中國國家鐵路集團有限公司(簡稱「國鐵集團」)指出,中國不僅已建成世界規模最大的高鐵網,在建規模也居世界之冠,高鐵成為中國當之無愧的「國家名片」。

然而,近期票價調漲的新聞,為何會被認為戳破了中國高鐵的神話,甚至是中國經濟的神話?

在歷經過去十年瘋狂建設後,中國大陸目前高鐵運營里程已達到4.5萬公里,遙遙領先各國。中新社
https://vip.udn. com/vip/story/122871 /7973837
共享單車仲有無人提?
可惜文章要錢,想睇下點評價
訂閱看完整精彩內容

5/26前成為年訂戶
就有機會抽最新 Macbook Air

還不是會員? 馬上註冊 | 立即搶購
中國主要高鐵線路漲價,凸顯債務危機深重

https://cn.nytimes.com/business/20240513/china-bullet-trains-ticket-prices/zh-hant/
呢啲叫四大發明。。。

發明發電機,飛機,電腦,電話既國家都未狂妄到自稱"幾大發明"
亂使錢,唔理財務可行性夾硬起

依啲叫「發明」、「基建狅魔」真係笑死人
無事啦,邊個敢同共產黨追債?
本身已經唔平過飛機好多
加埋直接坐飛機好過
唔理,遙遙領先
但我覺得都係太平,中鐵每年負債,呢個價跟本營運唔到,
日本個套都勉強商業到
日本新幹線係貴過內陸機

所以美國佬咪唔肯玩高鐵
中國人最叻自吹自擂
你睇吓中國古四大發明,其實冇一樣係中國獨有
全世界高鐡. 只係得日本新幹線賺錢
其他國家係點我就唔清楚
但大陸既航班delay好嚴重, 高鐵時間上相對隱定啲,
我覺得兩三個省既路程計, 高鐵係比飛機好既
長條形又發達既國家
除咗日本之外,都唔多啦
全世界最識計數既盎格魯撒克遜人(五眼國家)都唔玩載客高鐵
咁高既造價,大城市段都好D,好多二三線城市段根本唔夠人坐,連建造成本都追唔返,莫講話營運
粥粉面飯,應該都大機會真係中國發明先
鬼叫臭閪蚑那將8成空域留俾解手軍咩
去到咩位,天龍人先放棄玩西方個套?
不承認債務,行法家,均田,北韓化都唔錯
佢個價專登set平d引人搭,反而最多人搭既廣深線平均每公里票價全國最貴

想當然最撚搵笨柒係香港段
香港人覺得平嘛.
19年前,我番鄉下,價錢同搭巴士一樣,不過個站離市中心勁遠...
日本新幹線地點好好多
上星期北京要銀行向發展商放水、地方政府買貨尾

但明明地方政府已經無水,
大機率救唔到市、而拖累國有銀行

到時金融崩塌,可行北韓化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞