中国高鐵票大幅加價最高40% 「新四大發明」戳破經濟幻象?

174 回覆
61 Like 9 Dislike
俾盡四大應用,發明就難講
大陸高鐵係普通城市例如深圳去東莞都要預早?
以為好似新幹線咁即買即搭都得添。eurostar就話真係離境要預早過關啫
有d線可以 密車
港珠澳大橋我覺得就好有用,但係佢開放得好少根本就回唔到本
大把發明仲要個發明家出名過佢個國籍
英國好似冇高鐵?
仲有就係官員要 貪污

全國起高鐵果陣, 當時 中國鐵道部 簡直是富可敵國
後來 中共政府 都忍唔住用回血劍 斬鳩佢
笑死,講鐵路狂熱
人地英美百幾年前已經中過一次伏,
講緊係某國連鐵路都未知係乜嗰陣。

結果好多條鐵路回到本係直接荒廢。
新四大發明, 無一樣真係中國人自己發明

全部都係人地玩左十幾年, 中國人再執來玩, 然後搞大佢, 當左係自己發明
中國人口密度高
出去大城市打工嘅人又多
起沿海主幹線應該賺到錢
深圳廣州 去潮汕福建 湖南湖北
10分鐘一班都班班爆要預先買定飛
或者上海去北京/長三角嗰堆線都好客

但係應該剩翻90%嘅線都係為起而起
雲南四川嗰堆山多隧道多建築營運成本高
再加上高鐵路途遠 山區開唔到全速
最後班客北上廣深入去寧願坐飛機
弊在大陸高鐵站仲遠過機場,又要過安檢,係差在唔洗寄行李
整出黎梗係易,life cycle夠要整要重建就仆得街,仲學人發行五十年國債on99
客運量根本支撐唔到營運模式
日日幾廿萬人穿洲過省咩 就算係中国都係得春運先有呢個客量
你係香港上去咪好貴,
調轉你係強國落黎打中環工咪好平

你巿區入羅湖都半個鐘,你未出到關,人地已經響深圳北了
你有冇了解個分別先
單係紙,埃及早中國唔知幾多年
佢d中文係體育老師教
周街都係wo
美國城市分佈哂係東西兩岸點同,細城市人又少,需求都唔夠
造就無數百億貪官
短途幾百公里坐高鐵正好多,唔洗提早到高鐵站又係市中心,又有得上網
出pass未?
中共就係咁傻,唔係為錢,係為人民,冇乜人嘅農村都照通電通網過去,明知蝕錢都照顧埋
咁前期可以創造需求既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞