中国高鐵票大幅加價最高40% 「新四大發明」戳破經濟幻象?

174 回覆
61 Like 9 Dislike
現實咩都要成本
其實祟貞已經掌握全宇宙最大權,點解唔用權力解決問題?
例如:發1萬萬億200年債,邊個要錢既就拎債券
還個要問政府還錢,誅九族
英美咪始終都要起
但如果唔係價格差太遠,會坐子彈火車多過飛機,一來機場遠,二來又要安檢好晒時間
呢個先癲,上海北京飛機成撚日delay
山旮旯都起動車/高鐵,根本一日得幾班車,計都計到蝕到仆街啦。

共享單車係大陸俾自己人玩爛左好耐
戰略用途大於一切
呢個真, 仲要係DELAY唔係CUT迫你等
嫖賭飲吹先啱
起得成先講啦

HS2英國政府內部評估話起到伯明翰其實無乜經濟價值

美國就有私人公司想起洛杉磯到拉斯維加斯高鐵同休斯敦到底特律高鐵,不過依兩條高鐵起唔起得成,起得成又捱到幾耐就要等時間解答
有面子已經賺晒啦,起嚟賺錢嘅咩?幫啲高鐵拍片,然後將啲片比較美國三藩市條街咁多露宿者,已經達到宣傳制度優越嘅的目,負債理得佢啦,一來中國都冇還錢嘅文化,二來肉眼又見唔到
識唔識發明意思點解
你老母咁大段字唔知有咩內容
美債咪又一大堆,債務問題不是中國獨有,但中國至少有高鐵,美國得古舊鐵路
日本國鐵
講起面子,早幾年啲洋5毛咪好鍾意係高鐵上面擺個銀仔,再拍片打飛機既

依家知乎啲蚑那鐵膠話蚑那高鐵依家凳到擺部電話到會跌落地(所以啲臭閪蚑那賤蛆咪咁唔想我上百度貼吧囉)
內陸機半個鐘到都ok
500公里內高鐵方便啲嘅,差唔多1000公里開始飛機優勢先明顯
中國國內線勁低priority,要讓曬啲國際航線準時起飛先
其實係幾方便
而家先玩就遲晒啦
日本新幹線貴係city to city
唔洗由機場再搭出去city
利申不過用緊長者2蚊 加價唔關我事
因為呢啲基建一開始就唔打算賺錢
只係想搞多啲工程,搞大個gdp
以前配合車站附近炒樓仲玩到嘅,不過唔覺唔覺起得太多樓就出事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞