[中史台] 到底點解中學讀中史既時候,d教科書會完全skip左整個三國時代?

87 回覆
3 Like 79 Dislike
咁只係你老師個人問題

依家初中教學大網有
高中有
我搵返本中學書以前都有

一係你搵到本中學書無,否則只係你老師個人問題
考試唔會考點解會三家分晉
由曲沃代翼到晉文公創立三軍六卿制,晉國稱霸
再由六卿到三家分晉,呢個過程好標誌性,司馬光寫資治通鑑以三家分晉做開篇係好有意思
又唔可以咁講,如果三國時代本身冇戲劇性,三國演義都成唔到書啦
淨係講太平天國之亂都夠拆3年講啦
中國5千年,要詳細講有排
仲有民國都skip 好多
冇乜點講袁稱帝至抗日果段混戰

果段大個自己有興趣睇番
好精彩
依啲又係要自己有興趣走去刨片刨書
會唔會掉轉
寫小說果個寫到好有戲劇性
三國真係好重要,最重要係劉氏天命嘅終結(第一個延續幾百年嘅皇室被廢,唔好講周室or之前,佢只係共主,而且當時亦未有「漢」呢種民族/國家概念),如果蜀漢成功統一,成個中國歷史嘅走向可能會唔同曬,會唔會變萬世一系,今日成為君主立憲國家冇人知。唔好睇少姓劉同神話嘅影響力,唔係劉淵使乜叫劉淵。聽落好似好無稽,但你敢唔敢講萬一平將門成功咗,今日仲有冇天皇(非劉備fans,只係我嘅諗法/ff)
如果無本能寺之變 我諗織田信長都會廢除天皇
證據?
史學界主流係信長係尊崇朝廷派 無任何證據表明信長有廢除朝廷天皇嘅打算
因為你呢啲懵撚將三國演義當三國志睇囉

柴灣IVE仔
東亞大陸呢個地理位置注定咗王朝更易係會由家天下走向征服王朝種族之爭,只係時間問題

萬乜世一系
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞