[中史台] 到底點解中學讀中史既時候,d教科書會完全skip左整個三國時代?

87 回覆
3 Like 79 Dislike
真係反智
我相信好多中意中史既人
都係由三國時代開始睇起

但中史書就由184年黃巾之亂
一野skip到落280年西晉滅吳

中間比佢食左呢94年
正正就係中國歷史上最重要 最精彩同最輝煌既年代
屌你老母隻字不提

好記得以前中學果陣
成班係度恰晒眼訓
一講到三國果幾堂 班仔就好似high撚晒咁

無人想讀果d乜撚野春秋百家 士族寒門 清末條約囉好唔好
三國先係學生最中意讀既朝代

圖為美國總統 - 拜登
你玩三國無雙都學哂啦
到考試個個攞100分
咁仲教黎有乜意義?
論影響力同重要性
三國時代唔會比其他朝代低囉
江南六朝就係始於吳國
江南地區第一次得到大規模開發

而三國時代都係中國經濟重心由北轉南既轉捩點
中間形成既士族制度
更加影響左中國600餘年既發展

係軍事上 更加史無前例出現大量黑科技
例如連弩 井䦨 投石車 木牛流馬呢d武備大量投入至實戰
(陳倉之戰 官渡之戰 五丈原之戰)
蜀國亦都係中國歷史上 皇權相權互相制衡既國家

得罪論句三國時代真係屌打唐宋明清
打機只會提升你對三國時代既認識同興趣
但三國無雙唔會教你探討三國時代既政制同文化
例如蜀國內部既派系鬥爭
東吳獨有既部曲制
魏國曹家同司馬家明爭暗鬥既過程

呢d都好值得去學
中二病上腦
為三國時代
漢果陣皇帝畀人當咗二打六
魏晉朝嗰陣全部係範圍得到王位
後世皇帝唔想呢啲事情發生係自己身上
故意將呢啲散奪歷史輕視
同時亦都唔畀大統一嘅榮耀畀晉室
1. 演義唔等於正史,要講真正大多依靠後漢書,魏書同三國志,但好都都已經無從考究,冇佐證
2. 其實內容好多都係東漢遺留落嚟,唔使再重複
3. 唔係教打仗
上面我講左
唔係講打仗
而係三國時代好多方面都係中國歷史先河
無三國時代既發展就唔會有後面既唐宋盛世
所以唔會獨立講
會魏晉南北朝一齊講
因為經濟轉移同士族風氣係講緊成個period
唔係獨立朝代影響
反正全部都係假歷史 都唔知讀黎做乜春 浪費青春
好簡單,邊有咁多時間
我唔係講緊演義
我係根據後漢書同三國志去講
無一句係提到演義
咁你將清末同春秋果d悶撚野cut少少出黎講三國時代都得掛
得罪講句 二千幾年前既theory學黎把撚咩
清末點 cut 得,民族大義,西方亡我之心不死
春秋就係秦國大一統,一脈來到現在中共,傳國玉璽
我係講緊成個中屎
理q得佢演藝定三國志咩是旦啦
你係根據乜野爆炸性既理論去論證「成個中史都係假歷史」呢個結論
小弟都想學下野
我記得初中中史有讀三國,而家初中課程冇教?
記憶中讀中學嗰時有講官渡、赤壁
三國唔算講得特別少
而係每一個朝代都講得少
戰亂時期都叫輝煌
我中學果陣成本中史書
只有不足半頁去交代184-280呢96年間既野
仲要打住粒星寫住「課後延伸知識」
其實魏晉南北朝俾人當成一大嚿嚟講
主要係課堂分配問題 呢個學年要教咁長時間嘅歷史
咪按課堂時數分配俾各個朝代囉
你想詳細 東晉北方各國 南北朝南北各朝 都可以逐個講
又或者你讀完大學 揀topic做research, 三國時代, 去讀postgrad
春秋戰國都好精彩
不過教科書都係抽重點講流程
弱智,最精彩係你主觀覺得啫
利申:我主觀覺得春秋戰國呢兩個時期先最精彩,百家爭鳴,唔同思想呢個時候就一直爆出嚟,唔同國家都好,覺得你有能力就會請你做嘢
三國時代都有少少春秋戰國既影子
例如諸葛亮治國儒表法裡
曹丕治國用重典

至於下面 曹操用人不問出身同德行
例如郭嘉 程昱之類既mk仔
甚至張繡 劉備等等既反骨仔都得到重用
咁你上左大學先返黎再問下點解中學skip三國呢一part啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞