[中史台] 到底點解中學讀中史既時候,d教科書會完全skip左整個三國時代?

87 回覆
3 Like 79 Dislike
正常中史科唔會講
因為冇野好講
大眾所知嘅全部based on三國演義

反而中史elective/讀u d文學史
會講好多三國入面嘅野
Eg 九品中正/士族掌權/三曹文學
因為真係無咩好教
禮崩樂壞
邊個拳頭大邊個就做大佬
有咩好教
個政策都未有成效
個國家就玩撚完
可以點教
最慘其實五胡亂華 南北朝呢啲好重要好有歷史地位既野 因為咩大家都係中國人所以盡量少講
五胡亂華
衣冠南渡
肥水之戰
佛學傳入
孝文帝漢化
門閥制度
以我所知都有教wo
開始懷疑樓主讀特殊學校
原來依家中一都有教三國赤壁之戰同武備

中史一樣唔會教你呢D
每次連登中史
都明白咩叫不學無術
明明老師有教
但個個都走黎話無教
魏晉南北好難skip
五代十國就應該真係最wfc
講緊講得少唔係有冇教喎

學樓上話齋 一兩頁講晒既量
衰d講句前後有幾多皇帝都未講得晒 更加唔好講有咩政績
對比近代史 每個滿清皇帝講幾頁
趙氏孤兒果時我阿sir有拉開來講
主要係因為啲亂世太複雜,好多時都係知道下有呢回事就算,一考究上嚟十世都講唔晒,十個有九個都接受唔到。

歷史小知識:到曹操死嗰日東漢都仲未滅亡、八王之亂實際參與貴族係十幾個王、五代十國中其實際國家數量係超過十國、清軍入關後仲有個南明
有咩好教
好似晉咁
司馬炎呢個開國君主除左滅吳都無咩功續可言
惠帝叫出咩白痴比你笑下
之後直到東晉滅亡
只有明帝叫有權
你想點逐個介紹
晉x帝
簡介:廢囉on9
https://chistarticle.blogspot.com/2012/07/blog-post.html?m=1

中史有咁撚多事件冇可能全部教得晒,就算教都只係略略知道下有發生過呢件事就算,要記住而家中學中史係入門級,只要求學生知道中史大概個經過就算

以前本中史書有寫晉朝同南北朝,但係個中史老師skip晒唔教,黃巢之亂又係skip咗,個個淨係知道有安史之亂而唔知有黃巢之亂,啲咩厲王專利、武宗滅佛完全提都冇提過
主要係因為唔想男同學屈女同學機
最憎現代屎
國共嗰時勁煩勁多人勁多野記
黃巢都唔教點樣答唐亡原因
幾時無教呀, 由以前到依家都有教
呢個係中二既教程

曲沃代翼都有教
阿Sir話周天子對待晉國不公,連僅餘的號召力都敗清光

曲沃取代做左晉國之後仲加倍報復周天子曾支持晉國大宗

所以到咗三家分晉,雖然司馬光喪鬧周天子,但阿Sir相信當時嘅周天子係好開心
我嗰陣真係無教,安史之亂之後就直落藩鎮割據同吐蕃、回鶻騷擾,跟住到朱溫篡位,唐朝咁就教完
牛李黨爭都有教
點解我中二無呢d天翻地覆喎
我中史老師又係無講過點解晉國會變成趙魏韓,亦唔清楚春秋同戰國嘅分界線喺邊到,更加唔知原來有田氏代齊呢回事
三國無雙玩多左,以為幾十萬打吓交就係中國歷史轉折點。三國唯一關鍵既仗叫官渡之戰,曹操經此一役已經係躺贏、接下來嗰幾十年都係垃圾時間。
南北朝 五代十國之流
緊係灌輸大一統既歷史比你啦秦都要講車同軌,孝文帝漢化個類。點會講三國/大理西夏歷史
根本唔想你知除左統一仲有選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞