加拿大Calgary買車一問

81 回覆
4 Like 9 Dislike
想問下哩隻保險認唔認係雪軚?
認,因為係得到winter approval 認證
咁又真係唔錯喎,想知道巴打你哋用呢款四季軚嘅係咪一年換一次軚?啲軚你哋又會點樣保養
NOKIAN 既四季胎都可以,不過就少D地方有得賣
點都會買返一套冬天軚for 冬天用
冇乜特別保養,都係放喺車房入邊。
你諗住換胎就直接買雪胎
Toyota唔硬淨?
有冇睇過Top gear同睇下塔里班用咩車打仗?

https://youtube.com/playlist?list=PL3kHUb946ZVX3rfQCr4GwnKM0pv_UCVob
認,有雪山標誌

而且貴
買suv比較好,車身高少少,無咁易卡雪係冬天
要唔要一年換一次視乎你一年揸幾多同揸幾狼。

保養方法係長期keep住車廠指明呔壓,唔好太高唔好太低。唔好扭死軚、唔好鎖轆式急剎、唔好行offroad、唔好玩drifting、唔好磨膊或撞膊、留心路面有冇pot hole避開佢唔好顏落去、唔好長泊唔揸壓到有flat spot、唔好長俾太陽曬.....
米記呢隻就係出嚟唔使再換雪呔
除非你要行冰地
Calgary 喎,冇揀錯吖
BC就話唔使啫
雖然我見BC都有人長用呢隻
TD 不認可
2024 Impreza RS係好野黎既
想買jeep
不過新手會唔會難上手?
睇reddit 話jeep 無咩aerodynamic
上highway 大風要揸實個wheel
offroad能力: 五星
onroad能力: 一星
巴打覺得有咩地方好?雖然我都覺得幾好,上網睇晒啲測評,但覺得對我一個學生哥嚟講有少少over budget,而家考慮緊可能買緊平啲嘅trim,但係我又好想有rs大啲嘅touch screen,所以有啲掙扎
低一級touring 都係大mon架
唔該巴打,我諗我應該會rs或者touring二揀一
Cross Climate其實算係all weather,
有d local係用黎做所謂既”四季軚”.
個人建議有位放架話都係買返X-ice,
一套summer,一套winter
始終掃把佬係cvt波箱,
巴打如果揸開at架話應該會唔太喜愛
巴打我係揸開at嘅,真係未試過揸cvt嘅車,想知道個分別大唔大
你會發覺俾極油都唔去
例如停車埸或者轉灣要出,
At你大腳踩就會快d出到,
但cvt你可能大大腳都係慢慢咁加速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞