英國開心樂園餐不再開心 鼓勵小朋友說出真正心聲

173 回覆
635 Like 26 Dislike
當快樂的好兒童不再快樂,開心樂園餐也不用再開心!日前,英國麥當勞的社交平台公佈,開心樂園餐(Happy Meal)上的「微笑」將被移除,雖說極具標誌性,然而他們認為,快樂不 需要是「必然的」,藉此告訴孩子們:「其實誰都不用一直保持開心。」希望可以鼓勵小朋友面對自己的真實心情,悲傷難過也好,哭出來也好,要與情緒和平共處,不用強裝開心。

原來這次行動是為了嚮應5月13日至5月19日的「精神健康關注週」(Mental Health Awareness Week)而進行,活動期間開心樂園餐還有附贈「心情貼紙」,讓小朋友自選代表自己的表情,貼在開心樂園餐的招牌包裝盒上,藉此學習表達自己!有人說「悲傷樂園餐令我很悲傷。」也有人說:「其實每次得到開心樂園餐的低質玩具我也不開心。」

左膠左癌woke撚
個活動幾有意義
當小朋友長大後,會明白人生不如意事總係較多,根本無法總係笑面迎人
與其強顏歡笑,學懂如何面對自己嘅真實情緒更重要
it's ok to be not ok
Angry meal
真係痴撚線,人生無論任何年紀任何時間都希望開心咁過,小朋友可能就係希望入去麥當勞就係尋開心(至少我係,細個一聽到麥當勞會好開心),希望避開一啲不快
𨳒你老母你而家同個𡃁仔講:嚟麥當勞唔一定要開心㗎,喊啦,嘈啦,大聲咁𨳒啦! 究竟係乜嘢意思???
𨳒你老母左膠死全家
咁推出不開心樂園餐比人買咪得囉
我買得你個餐我就係要見到個盒笑同開心
你理得我開唔開心啫?

我唔開心呀你係咪free個餐畀呀?

抄傷心浩園餐
明白但不認同,意義係好,但去m記就係要滿足食慾,你同我講人生道理。

正如情人節去叫個情侶套餐,叫個餐做「世上只有媽媽好」

或者你滿足性慾去爆房果陣,人地叫間房掛個牌話「享受獨處嘅空間」

意義係好,但唔係咁做,我完全覺得係on99
整色整水
傷心浩園餐
唔好咁angry meal啦建議跑步
左癌又發功了!
傷心樂園餐
但開心樂園餐應該係想你食完變開心喎 唔係你食之前喎,你食之前唔開心,食完變得開心咁咪好囉,點解要攞走個開心
既然長大後就要痛苦,點解唔畀佢天真咁開心埋嗰幾年?
食開心樂園餐就係想開心,唔通想開心都有罪咩
唔開心諗住食個開心餐轉下心情
你又叫我要接受自己唔開心

而家啲細路仔物質豐富
食麥當勞係日常 唔係一個treat
又搞埋啲on9野
個餐叫開心樂園餐
唔代表會得到開心
其實完全唔關Woke 事,有啲小朋友生活真係唔開心,偏偏要佢Happy Meal 做乜
宜家有張sticker畀佢表達渲泄下仲好
幾時左翼人士會包容到可以接受強姦呢種行為?
都係幾日姐 總要搵啲位俾佢搞個活動嘅
唔怪得呢排英國開心樂園餐係送hello kitty
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞