副校長表示涉事13歲女學生非常文靜,並非情緒激動,施襲後「好冷靜企咗喺度」

303 回覆
189 Like 10 Dislike
年青人唔好郁下就跳樓
出刀先係勇氣

成年人都唔好亂跳樓 你仲有對手
有時唔一定情緒激動先係精神病會斬人
好似思覺失調 被逼害妄想症 抑鬱症
都有機會出現幻覺而觀察唔到
係咪個男長期欺凌人呀,係既就抵撚死啦
bro唔該哂,又會咁癲既

嚴重傷人都唔駛坐監,仲可以玩iG
都真 幻覺都唔奇
坐咗三年 舊年放監

唔該bro
剛google左事件經過同後續,都真係瘋狂

男既做左高級牛朗,女既嚴重傷人(實質謀殺?),都只係判得果幾年,台灣d官癲,日本呢單都唔野少,男方求情都冇理由判咁輕
佢真係立把刀去斬人應該唔會咁多人心理陰暗
個男仔成日性騷擾個女同學
集體失憶, 又打稻草人?

阿哥, 我係連登仔, 你又係連登仔,
我平日真係冇話過d 女好八婆所以男人要報復

即係你平時surfing, 只要見到一條友講野唔順眼
基本上就可以每次都拎返同個條友既comment出黎無限放大
好正

捅你兩刀啫,你咪唔好畀反應佢
佢知你冇反應就唔會再捅你㗎啦

如果欺凌者畀人捅,建議啲教畜可以用依句
好記得之後切撚咗佢個頭落嚟帶走
喺架船度攬住佢瞓覺
學生:你都幫唔撚到我
皮外傷,好彩唔係要索命
條仔呃蝦條 周圍唱???
好想知因咩事斬
應該係失身豬
自閉+反叛期

另一問題係老師本職只係教書,心靈輔導點都係社工在行

如果減少上堂,撥時間去輪流心理輔導
咁又有正常學生/家長覺得曬時間,每星期用多30分鐘做左件無謂既事,不如乜乜柒柒
而且執行上無可能1on1應付到全校學生

咁改長啲又得唔得?1個月/1季/1學期
好突發既問題 都係阻止唔到悲劇

換個角度
最直接都係增加阻嚇性,性騷擾/欺凌/打架就送去坐監 隔絕問題兒童 搞事

學校要主動通報 而唔係包庇罪犯 下下講教化只係掩耳盜鈴,心地差 點教都係差
九唔撚柒搭八
永遠唔好挑戰文靜嘅人
覺得有點正
主動通報影響學校聲譽,事件後續一定屈落女學生到,睇點解呀sir係呀sir,比人欺凌,又係屈落拎刀學生到,實情學生被長期欺凌
社會唔明白,教育唔係萬靈藥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞