失業3個月, 依家打緊7.5k 嘅兼職度日

170 回覆
47 Like 261 Dislike
可以申請公屋
問題你自己想唔想改變先?你想就應該做d經常接觸人既pt. 慢慢調節 改變自己待人處事方式
如果你唔想就應該轉行 社工一d都唔適合你
*佢
你老闆出糧俾你計每月工時?
完全唔明佢答 2.5日 20小時 每月$7500 有乜問題
乜撚野叫月薪工作量
固定一個月返100小時咁?
有得情緒病已經表示抗壓能力低
仲做呢啲工作係玩自己
高估左自己能力
大學生有咩咁巴閉
份工本身唔需要大學學位
話知你博士 碩士出身
當然只係值普通人價錢
啱呀 巴打
其實社會大部分人都唔適合返工

可能係唔識睇人眉頭眼額
又或用眉頭眼額迫使小數就犯
能力或性格有不足之類
但因返工唔順利而完全放棄返工既人唔多 裸辭完一年半載差唔多要搵工

一黎係社會風氣 二黎唔想執輸

除非躺平拎窮人三寶啦
白卡 綜援 公屋
唔使努力都可以生存
無睇哂成篇

不過睇咗啲都見到
其實你都知你做緊/ 打算做嘅嘢根本唔啱你性格
改變係咁慢長而辛苦嘅過程
你既然適然唔到
做咩要勉強自己

覆你最後嘅問題
你唔滿意現況嘅
咪即管出去再闖下囉
做咩都好
你朋輩工作員
要返嚟幾時都可以

轉咩行唔係問人
而係你問自己除咗社工仲想做咩
尤其係啱自己性格嘅
2.5日 20小時 $7500

邊個知你個2.5日 20小時係講每周
$7500係講每月
一句句子入面有兩種唔同量詞就打清楚啦
笑到仆街
下次有人講份工20k 返5日 記得問清楚係咪一個月返5日就有20k
跌落地揦返拃沙
我作為同路人,經歷緊同你差唔多
我地條路係比其他人難行
最後睇社會個刻有無比機會你
同埋你想唔想堅持,對人都係練返黎
建議就係你如果重有情緒問題就解決左先
因為情緒唔好咩都會衰,特別對人方面
有情緒病都可以係捱咗好耐先病嘅
再唔係ca 啦
之後先再上aco
家陣ca 勁等人用
以前有個半白咭
一開口就知short short 地既同事都有offer
個問題係 有情緒病(仲要講埋自知係抗壓力差,唔識同人相處)
走去同人講 我幫做 幫情緒病既工

大佬 個個社工都話受前人/自己經歷影響 所以想做
但都係諗下自己岩唔岩先得架

明知呢行特別需要 但偏偏你既弱點就係呢方面
唔係個社會比唔比機會你 而係你有冇克服左個問題先去做
唔好撚理佢啦我都費事理個戇鳩仔,佢分分鐘連ft同pt係咪都唔識
大學生周街都有 有幾巴閉
咪又係搵16k 18k 連中位數都唔過
樓主,慢慢黎~
其實又未至於講野一舊舊,見你上文都清晰,我都睇得明。係出黎做野第一份工冇好嘅際遇,自己經驗唔多,宜家踏入社會會面對好多呢啲唔知點做嘅情況。

其實好多人都係咁,讀書個陣試嘅嘢唔多,唔知自己可以點,我花左2年時間先叫定左啲,同意你唔好停留係呢份半職度。睇下揾工網有咩工自己唔抗拒嘅,試一試。

思考下自己嘅priority ,人工、返工嘅期望(例如:為左可以hea 住拎份平平地嘅人工/ 想好忙不斷磨練自己要有自我認同感/ 想做重複性工作etc) 、地點等等

你概然宜家做半職,不仿問下啲社工意見,好定壞都聽下,自己又試下其他工作。

加油
我都失咗業2年 同樓主一樣兼職度日 夠食飯就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞