失業3個月, 依家打緊7.5k 嘅兼職度日

170 回覆
47 Like 261 Dislike
辦公室政治都玩死你啦
去考個保安牌做保安試下 當傍下身又得
再唔係考個平安卡 做下地盤雜工 你肯做就實有工開 又唔係叫你去掃街
做ACO 算啦
樓豬咁樣不如搵份夜班看更+而家份7.5K
又唔使對人又可以繼續做返你讀嗰行
睇下自己習慣之後會唔會有進步可以做返Full time
根本就人嘅問題
物理治療好過啦
當初揀呢份科係想做社工但係入唔到社工,因為一啲情緒病嘅經歷,使我想幫返有情緒病嘅人

發現身邊唔只一個人係咁,最後就去咗讀社工
其實自己都未搞掂就唔好去輔導人啦好心
知唔知Pt St收幾多分
講到狗屎垃圾都讀到咁
講緊最差嘅東華 物理治療都平均Best 5
25分 以上
做的士佬
人係好難長久咁做同自己性格 能力不相稱的工作

但講野 表達能力 係可以訓練

你應該考慮下自己架目標,如想幫人或揾一錢 唔一定要做社工而 社交能力 大部工種都要

所以你可以試下用全力 提升自己 做個出色 的朋輩輔導員 設個期限 一年或半年 再review

試左全力都唔得就要接受 但有時 試下試下又做到

加油。
做商廈夜更保安啦,大學生喎
所以佢而家咪踢緊殘奧
佢唔係智障 佢本身自己有果類問題 佢想做返果行幫返人 但過左咁多年同實踐過後 就發覺自己都仲係講野一舊舊 唔識睇眉頭眼額 同可能根本有少少怕社交
先處理好自己情緒 身體情況再揾另一份工吧 人事問題去到邊到都會有 你讀輔導應該知道 Resilence既重要性 之後再加強自己既social awareness再決定轉行定點
師兄總結得好好
你個degree嘅curriculum係咪淨係得psychology同counceling?有無包括其他野 例如research and statistic 之類 相對唔駛咁對人嘅範疇?
通常psychology相關嘅 畢業出路多數都係psychology HR research呢幾個主要範疇 少數會去marketing之類...
首要你可以諗下自己興趣/想做d咩先 由細到大 有無咩moment你係特別有沖勁 特別開心 做左某d野會令你特別有滿足感?
或者從另一個方向睇 如果你覺得對人係弱項 係令你無辦法從事輔導工作嘅主因 會唔會考慮搵多份PT 零售又好 NGO d小學導師又好 等你突破下自己又唔會有太大壓力?
其實樓主有冇做過職業測試㗎。。

https://www.talent.gov.hk/InterestAssessment?lang=zh_HK
佢似要人輔導佢多d
佢大學讀counselling,啲therapy通常都係goal oriented。既然而家知自己邊度出事,點解唔用呢四年學過嘅嘢去幫自己搵solution?醫者不自醫
適用於2023年11月15日或以後報名之學員:

學員完成指定出席率,如學員中級工藝測試(中工)合格,並註冊成為《建造業工人註册條例》中報讀工種的「註冊半熟練技工」後,可獲發港幣7,000元測試合格獎勵獎金;學員於畢業後3個月仍在相關工種工作,可額外獲發港幣7,000元測試合格獎勵獎金。

https://www.cic.hk/chi/main/collaboration_schemes/intermediate_trades/itctssec/
渣的士算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞