失業3個月, 依家打緊7.5k 嘅兼職度日

170 回覆
47 Like 261 Dislike
由一份20K嘅工,變到得7.5K

我係讀輔導畢業,當初有份20K嘅工作,係一份宿舍導師,但係因為比同事排擠,同埋老闆唔太鍾意自己而離開,再加上我其實唔係好識得睇人眉頭眼額,所以我都意識到自己唔係好適合做對人嘅工作,所以最後都係離開咗

我已經搵咗三個月工,都冇消息,得呢份7.5k半職朋輩工作員請我…朋輩工作員即係認自己嘅病,用所謂同路人嘅身份鼓勵其他白卡病人,我仲要俾佢壓價,本來話9000, 之後變咗$7500 ,雖然我嗰科唔係專科啫,但都算大學生啊, 屌你。

我冇做返輔導員,因為我同人講嘢一嚿嚿嚿,會緊張同埋諗唔到噏乜好,當初揀呢份科係想做社工但係入唔到社工,因為一啲情緒病嘅經歷,使我想幫返有情緒病嘅人,但自從我辭咗第一份工,之後就冇full-time工作搵我了,讀社工嗰邊又冇消息,經過第一份工嘅挫敗,我都會諗究竟仲有冇可能做到社工?

有乜嘢慘得過讀過一科係同自己性格唔吻合,讀完之後又同社會期望不符?諗諗吓都會覺得可能社工都唔係真係咁啱我, 雖然依家份工係幾舒服嘅,因為承認咗自己個病呀嘛,以前喺公司食藥都要偷偷摸摸,依家就可以光明正大咁樣認自己有病,講晒比啲會員聽,某程度上係舒服咗,但其實我唔鍾意係咁用自己疾病嘅身份去搵食,覺得咁樣真係好撚冇用,係冇得揀嘅人先會做朋輩依份工作,又低人工

其實我隱約都知道自己要轉行了,當初亦可能揀錯科,或者揀一啲唔需要對咁多人嘅工會比較適合我…但我又唔想做文職,覺得好無聊,都唔知做乜好

我真係有啲灰,而且好多嘢係自己一手造成,又唔怪得人,各位可唔可以俾啲意見,其實轉行依樣嘢係咪真係想像中咁容易?我過去嘅知識都係圍繞喺心理、精神健康呢啲範疇,我由細到大都冇乜特別嘢叻,能力比個病影響,份人冇乜自信也沒有特別興趣,各位有冇咩好嘅建議

定係我應該繼續做依份工作?沉住氣繼續做呢份工作,如果keep住冇新工嘅話,我就會喺呢個安舒區裏面繼續浪費時間,而且係唔會有任何前途,辭職就要轉行,但究竟應該轉咩行好?
做看更算啦
part time 返幾日?有7500
2.5日, 20 hours
做住PT揾囉 失業3個月好閒姐
咁筍
幾多歲?搵書讀,進修轉行
做看更睇下片,訓下覺,他他條條每個月都2萬,得閒仲可以叫下雞
自己有情緒病+唔識對人 但係想做社工
同個跛既話想做足球員有乜分別
飲食/保安
長少少工時 20k 唔難搵
認真
樓主不善社交
不如直接係屋企炒股crypto 賭波賭馬仲好
賺錢唔係得返工咁on9
炒妖股睇下轉唔轉到生
讀輔導
唔係好識得睇人眉頭眼額
唔係好適合做對人嘅工作
同人講嘢一嚿嚿嚿,會緊張同埋諗唔到噏乜
想做社工

聽你自己描述都係全部自己知道自己社交唔掂,不如轉行啦
轉行咪做啲唔需要專業嘅野,
或者你而家20hours 照返先,剩低嘅拎去讀其他野睇下有無可能轉到跑到
讀乜就自己諗,唔好問我地,我地唔會有答案
唔知由幾時開始
智障都可以大學畢業
當初有份20K嘅工作,係一份宿舍導師,但係因為比同事排擠,同埋老闆唔太鍾意自己而離開,再加上我其實唔係好識得睇人眉頭眼額,所以我都意識到自己唔係好適合做對人嘅工作

d 因果關係錯晒
你唔係因為比人排擠而離開
而係︰
因為你「唔識睇人眉頭眼額」
所以你「比同事排擠 + 老闆唔鍾意你」
永遠都係個社會錯、人地錯、自己冇錯
做咩都死啦
如果連你自己都覺得唔擅長對人

真係做文職算啦

雖然係悶但起碼唔會比到壓力你

計落可能做人仲開心左
冇錯, 樓主不擅社交是死穴, 呢世應該冇出頭

若不改變, 做看更或學門手藝自己揾食是出路
清仲好後生 唔好放棄 雖然自己都放棄緊自己
三百幾蚊一個鐘喎仲想點
社工hd 應該唔難入 報左先
水9樓主 佢咁樣讀完都係失業
咁荀 仲要求多多
定假膠
點解唔試下拎綜援
加埋你呢度7500都幾好洗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞