失業3個月, 依家打緊7.5k 嘅兼職度日

170 回覆
47 Like 261 Dislike
好多有情緒病既去做社工
覺得自己都有病可以同自己既經驗幫人
但有情緒病都知人地經驗都唔一定啱自己
唔明呢班情緒病社工咩野諗法
最後自己都出埋事仲好自豪係社工既身份
不嬲講開每週工時你份工計每月?
好多精神病患者上連登
但現實真係有人生岀就係乞人憎
留言入面極多俾個壞左嘅社會毒害左嘅人
然後自覺係正常
豪宅 CV寫學過泰拳
送外賣都3萬蚊一個月啦
做住呢份工再去送外賣輕鬆過2皮,係睇下你放唔放得低大學生呢個身份
有啲人明明好似乜都冇做過,都會覺得佢好乞人憎

然後我後尾發現,呢種人多數平時講嘢都好有骨,但唔明顯,如果你care就係你小氣/玻璃心/諗多咗,佢哋喺人前永遠一副無辜冇機心嘅樣同語氣
朋輩工作員即係認自己嘅病,用所謂同路人嘅身份鼓勵其他白卡病人

估唔到走投無路攞個白卡咁有用
邊度有得攞返張傍身
😹😹😹
你老闆岀糧比你計週薪?

你見唔到人地第一句係問佢月薪工作量?

衝岀黎柒
揸車岩你
用詞厚d巧唔巧 唔係兼職度日 係積極面對
Cls
轉nurse
唔失禮喎ching
兼職87.5時薪
你做樓面都唔會有呢個價
怨乜春
計錯
成93.75一個鐘
咁都低樓主正on9
你唔信上網睇下丫
唔少社工本身有情緒病
有工番 算唔算 失業
返2.5日有7500
你唔想對人,打多份外賣都過3萬啦
不過要忍住唔好白卡發作,情緒一黎就玩鳩啲餐廳同埋啲客

洗碗,巴士,看更,裝修,冷氣,通渠,地盤,都唔洗點對人 人工又好,就算有對人嘅位都唔會因為你講嘢一嚿嚿唔識同人溝通就炒你

一係轉行做IT,大把做IT support嘅毒男講嘢一嚿嚿,唔識待人接物都冇人炒,之前做啲大公司,壞電腦成日有啲IT哥哥上嚟整,講嘢口窒窒個樣毒到黐線,外型一樣係白卡佬,但人工都唔錯,應該唔會排斥同樣係白卡嘅樓主

唔好目標set太高,嗰啲唔會要求你把口叻,或者識同同事相處,人工都差唔多四,五萬
有好多時就算佢地未講野,就會有種感覺佢地好乞人憎呢d真係唔知點解
其實唔係好識得睇人眉頭眼額,所以我都意識到自己唔係好適合做對人嘅工作
其實唔係好識得睇人眉頭眼額,所以我都意識到自己唔係好適合做對人嘅工作

仲做咩鬼野 社工

你搞笑?
轉行趁後生,好多人都會架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞