真係唔明公務員有咩好吹奏?我甚至覺得佢地好慘

322 回覆
297 Like 496 Dislike
我見圖書館理員都3皮,做既野幾咁on9
冇人會認可公務員工作經驗
邊個教你

政府工 雖然要跟規距
但佢個招聘門檻(例如審查/面試程序)已經篩走好多傻閪
私人西工見你有手有腳 肯做就請 怕你唔做

政府工有D特別經驗 例如執法經驗 呢D係獨一無二
你唔認可姐 但有D工就有需求
比佢地出返私人市場咪又係另一堆抱怨,例如要加班、多嘢做、比老細日日怒鬧、壓力大之類,之後後悔自己點解要走出嚟捱
其實政府工唔計經驗係邊撚個吹出黎
私人工都係
錢就得咁多 條件又多多
真,同埋無咁micro management,
政府appraisal同外面係好唔同。對付閪人,你appraisal要寫佢得好,佢就有會因爲Competence高而調走。相反叻人你想留佢身邊做野既話你只有寫衰佢appraisal 。同埋政府工好多時候都係內耗,點對付班tenure老屎忽已經花費好多時間。

下 出面日日OT番5日半 冇人生wo
早十年就好好做 近幾年咁多人辭職 人手又short 政府又無錢 workload大咗 manpower又少咗 唔明啲人吹奏啲咩
呢個先係咩都可以Hea做嘅精髓
老細叫你做嘢,你只要搵到一條規矩卡佢就唔使做打發佢
真,要係小紅書幫佢哋宣傳下,比更多大陸人知道佢哋既辛酸
4:45 孭住袋
手指在燈掣上面
仲有學資處
有冇人同我一樣追到呢到
剩係準時 自律 (可能被迫)已經教少好多
不過連登好多叻仔 話自己上班彈性 10分鐘處理所有嘢
傻尻呢個CA duty 嚟㗎
每份工都有好有唔好
大把政府工收5點半 5點已經熄電腦洗水杯
極穩定嘅職業生涯,過多過兩年唔敢講。
大把,我成個上晝剩係覆咗一個電郵
哥仔你打個私人公司工未呀, 你講嘅嘢私人公司都有可能出現㗎喎, 仲好大機會出現添
你做得政府公務員唔計非公務員合約啦都係為咗穩定啫試問你又唔靚女又唔靚仔又冇專業技能一過咗45 50歲仲打私人工好大機會會俾人淘汰一淘汰再搵返又好麻煩㗎啦後生啲20零30歲你講嗰套理論就成立
連登仔 係出色既
忙嗰d 部門都冇時間報工
Admin HR 都大把私人工hea 緊
因為廢,爭唔贏全能連登仔嘛,咪唯有留政府乞食囉仆街又迫我加幾%被連登仔針對喇
你夠乜牌都冇
咪又係過30k 想乜點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞