真係唔明公務員有咩好吹奏?我甚至覺得佢地好慘

322 回覆
297 Like 496 Dislike
其實真係大把
上個財政年度收左18個月糧
係朋友圈入面已經算少
你講獨?香港海關。同中國海關咁多年都冇事。多得你班黃賊玩爛咗,游喂精又已完宣誓時刻意將PRC讀成癡那
呢個真!
我比較敬嘅係便利店收銀員,佢哋要記好多煙名,有真實力
你都on9,做過就知,過咗三年你拎張白卡,唔做嘢過世都仲得,要hea要chur睇自己想要咩,唔搏升嘅可以hea過做看更,係咁撚辛苦嘅一早無人做正苦啦
你講呢D冇意思
打開jobsdb睇一個月, 就知咩料啦
單純炫耀/鳩up, 有乜居心?
唔通想人留句, 哎唷!好棒棒呀?
出埋糧單上黎, 我都只會講返同一番說話
因住班公墓狗又FF你無業、低收入、返m記、考唔入
Is 垃圾徵費 a joke?
真的做到?睇過?
邊有要你真係做到,做個樣就叫做咗架啦
所以先話公務員=垃圾
無target 無schedule限制 都可以一事無成
我唔會同你鬥氣
只係唔同意你講咩少數13月糧
其實公司架構夠大就有hea位
得唔到我哋嘅尊重囉
拉一派打一派嘛,點可以俾你香港人團結
我依家同緊美國佬開緊會都上緊連登覆你
而家公務員好多空缺,留俾你但你無能力唔請你都無用
我私人工WFH個期日日打機出街
2020-2021兩年間基本上都係躺住出糧
點睇
做公務員都係睇下做咩部門跟咩老細ga 姐
你老母就慘,生個on9仔
嘈咩呀
做唔做公務員係睇你本身咩料咩心態
有料有火出去博
冇料冇火入去穩
就係咁簡單
上面嘈話私人工MNC福點好點好
入政府班友入到先得嫁
人人既case都唔同,點拗呀
唔通你叫個有料有火既人考政府呀?
你請佢都唔制la
又唔通叫個冇料冇火既人入ibank呀?
入撚到咩,碌到入去一個月都比人雞la
多同少唔係我同你決定
係市場主流決定
ching, 訓醒未
你講得岩呀
市場主流就係唔止13個月咁少囉
認真, 唔少, 只係睇你有無咁好彩
但個比率應該無公務員咁高
人中之龍有料既咪係囉
非專科u grad 咪考公務員
出去私人公司其實都未必搵到野做
無乜好吹奏同唔值得入,講真私人工無論人工福利同工作性質都好好多,公務員唯一好嘅只係穩定,但連登仔咁後生入去穩定托咩
做私人公司有medical 有得秘勞 同公司唔夾又可以轉工
做藍領基本都40k 多勞多得 又可以現金出糧
無料袋30k其實唔算好吸引
真,除非手持白咭,正正常常嘅人入去做真係on9到頂唔順

已辭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞