真係唔明公務員有咩好吹奏?我甚至覺得佢地好慘

322 回覆
297 Like 496 Dislike
入去做大OFFICE, 冇PARTITION, 坐定定, 唔準睇網頁, 唔準睇手機,
冇嘢做就攞D 前人記錄睇下 下一次要出咩文件. 為文件做準備.

守行為, 說話唔可以粗俗
攪事非, 會比人照肺
染髮(男) = appraisal 自殺
發皮氣 = appraisal 自殺, 不懂處理個人情緒
公報私仇 情況普遍, 被攻擊者 小則入倉搵文件, 做list, (跟住老細擺個list 係自己機, 冇人會睇)
大則調你去同痴線佬一齊做同一件事.

12個月糧, 15% mpf,
我寧願係出面私企打份工有13-14個月糧, 有bonus, 可以鳩鳩下, 仲可以屌鳩人嘅工.
凈係要準時返工放工都已經好難私人工可以遲返早走,間唔中閃左無人理是常識吧
我quit咗
而家份工跟mps但有gratuity+medical
每月轉唔岩做就走, 間間都請,過試用期再加5%
Total 25%
要守行為
問下運輸署個aco?
份工唔好做,一律建議辭職
放返個位出黎俾下個
外資少,外資縮
撚有咁多14個月咩
而家有13個月已經好好
當年有單用 office 電腦上甜網

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20090407/00176_014.html

高官上班狂睇鹹網受查

環境保護署一名助理署長被揭發在辦公時間沉迷睇鹹網。當局發現該名涉事官員在過去一年每日花上一半的工作時間瘋狂上鹹網,已將個案呈交公務員事務局處理。消息指,公務員事務局局長俞宗怡及其他高層官員將傳召該名官員解釋,之後才展開紀律聆訊,該名助理署長將面臨被革職的嚴厲處分。公務員事務局及環保署昨日均表示,不評論個別事件。
有咩list做 政府啲野都set好哂format仲有咩可以整
打飛機唔用套,貫徹環保
佢要你做到,但無限你幾時做得到
做到就做,做唔到就做唔到架啦
做唔到咪講囉,唔識做會炒你咩
繼續做政府啦你 政府都吹奏就知冇番過筍工
舊制係完美屈機但已成過去
現制公務員就只係得返糧準
薪高都係某level職位以上先談得上
但醫療福利請假彈性分分鐘仲衰撚過一間正常既MNC
我份公司醫保畀個公務員frd 睇佢都葡萄
未上M grade 都有20日AL, 仲有生日假個啲special leaves
鍾意幾時請假就請假

做公務員officer基本上所有工作時間都係香港個個office十年不變悶到仆街
私人工就有好多人生體驗
去唔同國家出差, 公司包哂所有經費
住就一定係住當地最好grade既酒店
當地收工去蒲去玩去叫雞

就算畀我畢業揀多次我都係會揀去私人市場, 外資MNC度做
我都唔係番政府
不嬲係連登番政府工果d 唔會吹奏政府架wo
一聽到underpaid 就知樓主on9
成班垃圾值呢個價?
最簡單問一句
有冇邊個打政府工出返私人市場搵得返嗰個數
Underpaid你叫個eo1,seo出去私人市場

搵到一半人工都話佢叻

反而醫生,司機,林務員果d就真係underpaid
如果用公務員頂薪點去計,點都好過私人市場。但前提係要一年一年咁跳先上到去,短嘅5-6年,長嘅要跳成10-12年。

扣除私人市場嘅津貼、雙糧、bonus,其實差不多。
入唔到,百幾人爭一個位好提子🍇
唔好以為出面間間公司有bonus雙糧啦
基本上出唔返去私人 -> 係咪代表冇生產能力
私人有春乜津貼呀 唔好吹到出面私人一定有齊雙糧bonus啦

加人工連跳pt年年10-15%up係事實,15%MPF又未計,成班垃圾overpaid
同樣地做私人工同樣道理

我做緊美資MNC 都係玩電話上緊連登同你鳩噏
叻既人係識得善用時間邊做野邊玩
依家做ACO 都要拎住個degree
但大學生出到黎要做咁多年野先升到30k
能力都真係好低下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞