iPhone 80%充電限制真係有用?網民實測3個月 電池健康度有驚喜

234 回覆
19 Like 156 Dislike
新機出前嗰個iOS一升就會插到80-85
窮撚先會咁在意粒電損耗 iphone 兩三年 俾盡4年都換一次,驚閪佢損耗咩,用到咁綁手綁腳都唔知為咩,再大不了咪換電
揾個神台供奉部iphone唔好用, 保証3年後100%
11同13pro 神機
14/15 pro兩舊垃圾 一年就8x
apple 直頭唔敢玩快叉添
錢黎嫁!似你地android 機冇resale value 咩!!!
13pro 13mini一出即買而家87% 84%
重點係 你健康度低過100% 充電就會廢過100% 既機。你要忍到80%先充
咁限住姐係自己將個健康度先-20%姐
一部新iphone日日粗用用幾多年先會跌過80%
真係唔多咪帶個尿袋 而家啲尿袋都好輕

仲用緊iphone11 間唔中都要掛下尿袋
重點係 你健康度低過100% 充電就會廢過100% 既機。你要忍到80%先有得換電
而我就算健康度99% 我都頂唔順,因為廢過100% , 換電 你係咁換?實唔實際
99就頂唔順
你有電池量焦慮?
無錢咩 咁介意
其實重點係唔好用盡舊電,一用盡就跌好多。

其他差滿100%就由佢放係度唔再差其實都好耐用。
部i6s寫95%健康度
部機開飛航mode唔用放係度半個鐘就得返30%電
部電幾健康都係俾個OS硬行話你無電
循環次數幾多?
你究竟有冇用過個功能?
佢唔係長期差到80%就停
而係半夜你唔用果陣差到80% hold住
等到你臨起身先差到100%
減低左電量100%既時間
因為hold 80%果陣理論上你係訓緊覺,唔會用
實際使用上電量係無分別

0至100 %一個cycle,上面話充20%至80% ,實際得0.6 個cycle,帳面上所謂充800次 等於正常用500次。
代價得60%電用,用手機用到咁爭札
笑撚死 呢個世代咁多叉電 冇電咪叉
仲有 你舊機就算100% 都唔會夠新機既90%
傻閪 我14 pro max 一出用到而家,晚晚都叉爆100% 平時晚晚叉住電 打機,舊電而家都仲係88%健康,每日叉滿100%,返到公司位 又即刻插住叉住,舊電 電量未試過低過20%,舊電健康100%定80%對我根本無影響 到換機 都未需要換電啦
係 勁多傻閪 懶醒 話叉滿 就唔好叉住 ,根本無影響
長期打機,較光度最高,加埋無線充電,要粒電 keep 住高溫,用到自動關機先再差,好快就破 80% 健康度。
講到好似無得返轉頭咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞