iPhone 80%充電限制真係有用?網民實測3個月 電池健康度有驚喜

234 回覆
19 Like 156 Dislike
iPhone 80%充電限制真係有用?網民實測3個月 電池健康度有驚喜
PTT 有網民自 9 月購買 iPhone 15 後,就把手機設定最佳化電池充電,每次充電到 80% 就會停止。使用快到 3 個月,每日會充電約 2~3 次,電池循環次數達到 123 次,竟發電 iPhone 15 的電池健康度仍是 100%

對比之前的使用習慣,新 iPhone 使用大約 1 個月後,電池健康度也會下跌 1~2%,而今次開啟 80% 充電上限,電池健康度沒有下降,因此認為這功能的表現非常理想。

最佳保持電池續航力的方法,是把電池維持在 20~80%之間,因此 iPhone 最佳化電池充電功能,能幫助 iPhone 自動停止充電,減少 iPhone 處於完全充電的時間,同時也是減少鋰電池發熱的情況,維持電池健康度。

「hashTECH」有兩名記者同樣使用 iPhone 15 Pro 約 3 個月,其中一名亦開啟 80% 充電上限,電池健康度都沒有下跌,保留在 100% 水平;另一名雖沒有開啟該功能,可以充電習慣主要透過有線充電,避免使用 MagSafe 無線充電,而電池健康度也是 100%。

另一個影響電池壽命的原因,就是放電深度,即電池所釋放出的電能所佔電池總容量的比例。如每次使用都是電池只剩下數%,甚至完全無電關機後才充電,那電池健康度會比只使用 50% 就充電的電池差。想電池歷久常新,就盡量避免電池過熱,以及把電量維持在 20%~80% 之間。
另一名雖沒有開啟該功能,可以充電習慣主要透過有線充電,避免使用 MagSafe 無線充電,而電池健康度也是 100%。

qc有問題
我寧願要80% 你80%冇左20% 但你80%長可以抵上100
真,粒電續航差咗,叉爆電出門口唔夠半粒鐘就跌到8字頭
你健康度幾多?
充500次以上咩電池都有損耗, 做人有無必要咁綁手綁腳, 電池係消耗品
你有電池量焦慮?長期控制電話20-80%都ok ar, 咁先對電最好
舊年 11月買,用到依家仲係 100%
真 比咁多限制自己
慳得個少少
辛苦但換來續航力高 唔好咩
屋企,車上面同公司都係長差,80%真係好好用
跟住放工前一個鐘就差到100
ON撚9叉個電都要就住就住
到時電池倒水咁倒唔好後悔
買左applecare人士:咁可唔可以教我點死快D 急
長差100%
其實只要充滿就抆掣就得啦
電池倒水咪換過部機囉 搞咁多野
on9....咁貴買部機返黎就住用
我就第2個角度睇
到你有日預咗長時間出去用
你起碼有得揀叉到100
平時無就住叉嘅話,你叉到100 等於人哋嘅80
係要用嗰陣有冇得你揀嘅問題
當然可以帶powerbank 彌補,但多舊嘢就重啲,睇你點揀啦
平時無就住叉嘅話,你叉到100 等於人哋嘅80!
Exactly
生活態度
講真,電話用一兩年都換啦,如果唔換電話換電池囉
I15pM

一出就買 。依家96
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞