iPhone 80%充電限制真係有用?網民實測3個月 電池健康度有驚喜

234 回覆
19 Like 156 Dislike
用水貨怕麻煩先要就住叉
Apple 有得入廠換電唔使擔心咁多
啱呀,錢都係搵黎用啦,做咩香港人成日就住就住話d野貴姐
佢完全係100%健康度焦慮症
是但啦,一部機用幾多年?
有電咪用,無電咪差囉,又健康又唔健康
用緊部長時間差電11pro打機,打到著晒火咁熱咪照玩,循環差左過千次,都係73%健康度,都係咁用
自製倒水電然後呃自己話好健康
AppleCare 撚
我反而想購電快啲老化
唔係之後過期前就要爆玻璃去換
收皮啦好嗎 我冇限制 159次循環仲係100 %又點計
正常用家都係裸機,差爆,唔買AC,有爛有壞就直接換
Apple電池一向厄鳩人

一跌就倒水跌

差滿100,100%去到99%同99%去到90%差唔多時間
有無stat?
人地大陸仔做左幾個月唔同電話test
得出嚟嘅結果係
想叉就叉
快叉係唔會影響電池效率
所有影響電池壽命都係因為熱力同埋凍嘅環境
咁樣就住用有咩意思
覺得貴就唔好用iPhone囉
14pro真係廢到仆街,一出即用到而家得返88%
寒酸到
冇開過呢個功能,岩岩睇已經充咗130 次都仲係100%
鋰電池係咪都會衰退,真係唔使執著係充電上面
同埋鋰電池最大既敵人係高溫,乜野電量唔好低過20%先充或者唔好充到爆都繼續充,的確呢啲係幫助到電池健康度,但都唔及高溫俾佢既傷害大
反正年年都會換機
wfc
人死左就死左
但舊電俾錢就換得
姐係一直食9成飽活到80歲,然後做完手術多一條命
唔用電話長期100%
你算勁
我14pro用左一年就87%
焗住快快手 Carousell 左佢換15pro
唔80%充電:
開頭有 100% 電用,慢慢減少,一年後得番 80%

80%充電:
開頭用 80% ,一年後電池健康度滿分,但都係用 80%
對比之前的使用習慣,新 iPhone 使用大約 1 個月後,電池健康度也會下跌 1~2%

想知道佢係點用法, 用一個月就跌??
每日會充電約 2~3 次?????咁唔涯得咩
好多人唔明呢個道理
如果經常可以叉電梗係set80%
留返個健康度 有特別情況就叉到100%
我自己就叉到90%
用咗半年仲係100健康度
視乎自己使用情況同習慣啦
多個選擇咁解
有電池焦慮症果個係你咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞