iPhone 80%充電限制真係有用?網民實測3個月 電池健康度有驚喜

234 回覆
19 Like 156 Dislike
123次冇跌係正常 我9月買,差唔多180次先跌到98
依家220幾次97
呢個數字,show出嚟啫,正如好多brand都係100%電量低得耐啲,你開心啫,你開左啲咩保護功能,咪企100耐啲囉
254 次 15pro max 98%了
好paradox ,因為你唔想舊電容量唔係100%,所以一早限個電量唔夠100%
我部罪大日日叉次次叉爆用左4年,電池健度度係咩黎
Ching你好焦慮下
舊電就死咪換過舊電
點解要辛苦自己去幫舊電續命
咪做左好多次研究,1年先差1-2%
217次/首用9月/98%
舊電充到100%或之前就停, 唔會充過夜
一樣 100%
用充電最佳化,九成 MagSafe叉
咁同電池健康度80%有咩分別?
由今年1月開始左80%充電限制

因為返工幾時都有得充, 去旅行就一定轉返100%

除左有少少想keep住100%外, 換機賣出去都易啲同埋多錢少少

用得嗰半年就收返埋啦
電池叉同放得幾盡,以至環境溫度,會影響capacity同battery life,確實有化學物理知識支持。多年來電子消費產品,到近年電動車電池都是如此。說實話,無必要過度質疑。廠方有無誇大buffer保障自己利益屬另一個話題。

有無必要就住叉就住用,涉及更多客觀/主觀因素。使用頻率、叉電方便程度、更換電池成本高低、產品換新頻率等等。以電話為例舉幾個極端少少嘅scenario,有人每年換機,唔在意battery health,唔在意收機佬壓兩百。亦有人年年換機都有巴打所講嘅焦慮症。即使唔係年年換,有人鍾意盡情用盡情叉,唔介意拎多個尿袋。有人唔想用部機幾年,過一、兩年舊電嘅capacity跌到得返八、九成,出街唔鍾意拎尿袋,變相出一日街上吓網、睇吓片、打吓機,到黃昏就擔心電量唔夠捱到返屋企… 以上通通無對錯,個人喜好同習慣。

好抵死,唔係極端使用同叉電放電,battery health跌到八成幾左右,係唔容易再挫落八成樓下,繼而俾幾舊水返Apple換原廠電… 幾舊水,好多人都認為食餐好都無咗

開頭提過電動車,上述用家心態及電池特性同樣適用。不過部車未必三到五年就換,而且換舊電平就幾萬,貴則十零萬起跳。

講咁多,都係想講,爭辯無謂,每人習慣、心態同經濟能力唔同,任何一位無須認定自己想法必優於對方。然而不該一概否定已知嘅化學同物理知識。科技會進步,將來可能唔會有電池壽命衰減,今日擔心嘅事都變成多餘。
on9回光返照姐,垃圾apple products 冇癡那供應鍊死咗好耐喇,抵你班美帝走狗死,股票蝕本到喺度踩香港
我就係咁做一年之後仲係 99% 健康
之後懶左冇咁注意成日 充過 90%
而家兩年半仲有 96% 健康
其實每年都換新機
幾多%有咩關係

仲講緊呢樣嘢?

成班人地盤開工冇得叉電?我喺 office 唔用就叉,收工上車又有得叉,80% 有乜所謂?
冇咁快倒水咪 set 囉
係咪得我跌得咁快

冇用 出街都係頂唔到一整日
用電話都要用到咁辛苦 不如唔好用
用夠一年兩年唔滿意拎去換粒電仲爽啦 又可以再戰幾年
其實on/off個功能好辛苦咩
點解上面講到電池保護好似要做好多嘢咁
Applecare就到期.. 但仲停留左係84%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞