[有片] 的士商會搵人扮乘客放蛇坐uber,再報警拉鳩個uber司機

501 回覆
888 Like 50 Dislike
Uber在香港的合法性飽受爭議,假如被追討法律責任,誰會需要負為此上責任?「白牌車」司機不但會被罰款,還會被「釘牌」。「駕駛汽車以取酬載客」會面臨5,000元罰款及入獄3個月,重犯則罰款1萬及入獄6個月。而「沒有第三者保險而駕駛」會面臨1萬元罰款,監禁12個月及停牌1年至3年。

而乘客則毋須負上任何法律責任,除非乘客協助無牌經營如協助宣傳等,則有機會負上法律責任。

坐Uber犯左咩法?
唔洗講吸毒拉咁遠

無聽過搭白牌車犯法
咪講佐最緊要有無犯法意圖囉
而家好似你咁講 搭白牌車犯法(應該就唔犯法既)
而家的士佬舉報完 無拉DC9
代表咩???
咪姐係代表無問題囉
就同你玩!
佢哋煽動我好憎特區政府
係香港叫Uber乘客冇犯法
犯法既係司機
DC9 最後垂死掙扎
食屎啦, 上年係深水埗我買左架細 Printer, 懶就路口截架的士返長沙灣四小龍, 我叫條 DC9 打開尾箱放個 Printer, 佢問我去邊我話去昇悅居佢話你啲係貨物, 唔係個人行李, 我唔可以載你, 之後走撚左!

食屎啦佢
坐Uber犯左邊條法?
Del app告多你一條老妨,犯法仲咁多嘢講
誘惑他人犯罪乃嚴重罪行。。
犯法不等於定罪。 呀DC.

老妨唔係,dc話係就係。
本身坐Uber唔犯法,不過當明知對方係無牌載客取酬而你本身無官方嘅immunity嘅情況下出錢suborn個司機犯法又係另一回事,就算班狗最終放過堆DC9唔搞佢哋但呢啲經非合法途徑嘅所謂放蛇行動得嚟嘅證據呈上堂都只係得啖笑
DC狗仲未明, 自己被人玩既機會係大過UBER 好多
咪最後睇下個官受唔受
做鳩佢地個班都係牌主
呢幾百蚊濕濕碎啦
why
咁你咪好似差佬咁擺部攝錄機喺心口推個坐輪椅嘅人搭的士,dc9扮盲唔停咪攞條片告鳩佢拒載囉

仲有中環海濱搞演唱會每次完場都大量的士扮冚旗r自己想做嘅客,一樣可以拍片告班仆街
搭uber 都犯法咩?
小學雞 唔識中文 煽惑、企圖促致或企圖唆使他人犯本部的罪行,好難明咩?
市民自發放蛇拉uber taxi
國安法
睇hebe條片啦
最仆街佢地唔係四捨五入, 係round up
咪撚傻啦
坐個Uber吹到咁撚大
咁坐Uber個啲坐撚哂監啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞