[有片] 的士商會搵人扮乘客放蛇坐uber,再報警拉鳩個uber司機

501 回覆
888 Like 50 Dislike
我用開uber
知唔知乜撚嘢叫拘捕
依條片完全睇唔出拉咗邊個uber 司機
DC9 真係好撚賤
坐Uber taxi唔按錶收費好似都係灰色地帶
公司用開CALL4VAN
係咪就嚟要整個全港黑的大全?
見到佢哋違泊報警就得
一日抄佢一張320都幾和味
 《道路交通條例》(香港法例第374章)第52(3)、(5)、(10)(a)條及附表4已列明,使用私家車或輕型貨車作非法出租或取酬載客;或招攬或企圖招攬他人乘坐此類汽車的違例人士,如屬首次被定罪,可處罰款5,000元及監禁三個月,涉案車輛的牌照亦可予暫時吊銷三個月;如屬第二次或隨後再次被定罪,則可處罰款10,000元及監禁六個月。如就同一汽車再犯罪,則有關車輛的牌照可予暫時吊銷六個月。

就今日一名司機透過Uber手機應用程式提供接載服務,被法庭裁定提供非法出租或取酬載客服務,被判罰款3,000元的個案,運輸署會按一貫程序,根據《道路交通條例》第90條向有關犯罪車輛的登記車主發送暫時吊銷該車輛牌照的通知書。

運輸署會按照有關法例的規定,執行車輛牌照的暫時吊銷安排,同時要求登記車主將車輛移交運輸署保管,直至有關吊銷期屆滿為止。
海關:「帶一箱A4紙放在客貨車車尾當作貨物」
敢放高德滴滴蛇嗎?
可以咁講,全世界都可以經營包括國家,是香港呢度搞成咁,因為特區政府無立例支持創新技術的發展,讓利比班的士佬
終院判咗喇
講事實屈人的士狗
其實你咁on9但又覺得自己好醒咁都不斷有人咁認真覆你唔笑柒你都算係咁
現實啲講,的士佬打份工點會理uber搶生意好多都做埋uber taxi添啦。嘈uber個班全部都係dc車主黎,個個都怕個牌價跌/冇人入行租佢車
唔關事既的士佬罷工囉
連登狗成日博懵就當攞正牌,捉條女入草叢強姦冇俾人捉都話可以
但唔會捉車主,捉租車果個
運輸署係咁講
不過條例應該冇清楚定義貨物
等高德插旗
大陸客都唔坐的士
樓主個post叫人del證據
叫人del同真係del都係妨礙司法公正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞