信報: 何伯若買年金,足夠「風流快活」,可免「人財兩空」。

174 回覆
16 Like 115 Dislike
年金有咁高? 450萬每月有幾萬?
樓主Pin this
一定11年後就死?
連登班社會垃圾讀唔成書係咁
保險同保險經紀都未識分
同埋年金只係一樣工具,正常都分散投資
你要代入老人家嘅角度考慮
年金主要係希望安享晚年,唔怕慢慢搣搣到無哂個本金食西北風
香港男性平均年齡81,2歲,只要基數夠大,年金公司必賺,客戶一定輸錢。
做生意唔計數賺錢唔通計數輸錢?
保險本身就係咁用,只係風險降低嘅工具
你要買個服務唔使錢?
有事要用錢提前退保罰幾多?
如果買100萬第一年就退,拎返632,400
list晒自己撳
https://www.hkmca.hk/hk/tool/calculator_web-result_tc.php
巴打你角度係以老人家角度
其他人似投資角度
收息股票 年金 收租 保險 債
當 35k 一個月, 1年 420k

只要11年唔死就可以攞返全數 4.5 mil ,仲賺多12萬。 回報高到呢
其實...香港年金有人壽成份
死左都賠返人壽個筆比你

唔係保險公司個d 19 年金wor
箇中潛台詞是76歲人士的「陪伴」總年期將比60歲人士短一大截。

新支何太眼光都係咁睇
定期呢2年就話啫,之前低息真係食得屎
四球野一年定期得十幾萬
而年金一個月三萬幾最少打個double
過得舒服好多啦
唔係死左賠返人壽個筆比你
係死咗都未搣晒啲本金,就俾返剩低嘅
買完年金立即兩腳一伸,賠償就會由新何太全數袋袋平安
我450萬每月駛3萬都要駛十幾年喎
450萬自己咬唔好?有淨仲可以留比家人
好撚肉酸呀基金佬
年金 $65790一年 1000000本 60歲男
40年IRR係5.91%>>>>>美債
香港60歲男係有25.27年命
25年IRR係4.26% 低美債少少 但係你transfer左longevity risk

https://www.censtatd.gov.hk/en/web_table.html?id=115-01021
同年金公司/機構鬥長命先可以獲最大利潤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞