信報: 何伯若買年金,足夠「風流快活」,可免「人財兩空」。

174 回覆
16 Like 115 Dislike
佢76歲買政府隻香港年金有9厘息,收406080 一年
咁點解要收4厘
有幾on9先會買年金。

錢到政府手。
60歲先買得,保證每月出糧
而家60歲買1球每年收65790一年
拎到第25年IRR 4.2%
未拎夠1球中途死左全數畀返後人
仲可以豁免長生津資產審查
Scam喺邊?
啲咁多錢又咁蠢嘅人
唔水佢地水邊個
是但啦連登仔見到年金保險呢啲key word就會發癲唔識諗野屌左先算
睇返政府網頁
長生津入息係計香港年金喎

講真,隻plan 有政府back,睇條款一啲scam 都無
不過有人講左個重點,如果你係唔信政府呢,咁政府本身就係一個scam
除此之外,政府出呢隻野好過晒所有保險公司嘅年金啦
你而家响cctoy
全部買入美國國債仲穩陣 一年收十幾萬息
又偷換概念
大聲d答我拎夠一球
仲有冇得拎返本
死agent
自己睇下30年美債做緊幾多厘息
中途可以自由買賣
揸到期仲可以拎返本金
但唔係要roll-over架咩
一野買張30年國債?
幾百萬身家點攞綜援?
a你老母嘅gent
聲大大無貨賣
邊個agent 賣到香港年金呀?
按證公司先賣到架on9
唔撚係私營,唔撚係保險公司呀

按證公司係金管局架,你係同政府買野呀
agent?你都白鳩痴
將自願醫保換做儲蓄保險
AA:我真心想幫人
買左年金仲邊有新何太
除非
R生意都食屎大
講真何伯同仔女傾寫遺囑留俾佢地平分,一方面氹住個支那婆有蝦條又有靚湯飲咪好囉
oh
係,佢都係計入息,不過佢話買完年金都可以計到條數唔爆咁解

咁就做齊佢退休三寶再食埋個長生津

但係睇到幾唔公平
有錢有自住物業嘅,自住物業唔計長生津資產
錢就可以質落人壽同香港年金,兩張單嘅現金價值唔計長生津資產
年金入息雖然計長生津入息,但只要唔過限額就得
然後自住物業拎去做逆按,保單都做逆按
逆按收入當借錢,唔計入息

於是最終,一對好富貴嘅夫妻,可以用盡呢啲工具去自製一份好豐厚嘅長糧
兼仲可以申請長生津

窮到仆街嘅就生果金 綜援 長生津 公屋

中間嗰啲呢?真係含得撚
中間衰極都有層樓啦
3萬4都唔夠?
你覺得一個60歲以上老人家仲同你係到trade黎trade去?
就係揸住層樓
人同樓都跟住老
樓過左50年又做唔到逆按
仲要隨時大維修

香港地真係,一係做有錢嗰啲,一係做窮嗰啲
喺中間真係唔好諗住退休退得好
30年美債 coupon rate 4.63%,你計下買一球一年收幾錢?收到第25年IRR幾多?

兩種唔同投資工具,無話一定好過/差過美債,但唔等於係scam,你係咪唔明scam點解?

BTW, 政府年金無得經agent買,你咪撚柒啦on9
下?買美債好過啦
兩公婆唔夾埋唔過16330就得,個年金唔大份都得嘅

年金計劃包括由香港年金有限公司推出的「香港年金計劃」及市場上的其他年金計劃。從年金計劃所得的固定年金(通常以每月形式發放)會納入每月入息計算。如固定年金以每季/半年/每年發放一次,則會按月平均攤分,計算為每月入息,但投保保費金額則獲豁免計算資產,不過退出年金計劃而獲發還的退保金額(如有)須納入資產計算。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞