信報: 何伯若買年金,足夠「風流快活」,可免「人財兩空」。

174 回覆
16 Like 115 Dislike
on9
買醫保先on9
益保險佬
急用錢點算
同埋死左就無曬
13年人地一早拎左你450萬滾兩滾
450萬買複利率13年 你自己計下幾多錢
香港年金scam喺邊?
你放450萬入去
永遠無得拎番出嚟

每個月出幾千蚊比你
你死左就無
佢話76歲, 450萬, 每月有34400(1年 412800)
即係第10年10個月(86歲), 佢就攞得返晒啲本.

我啱啱無聊計下. 450萬本, 每年洗412800, 當平均每年定期有4%
第13年10個月(89歲), 先至清晒

係咪咁計?唔知有冇計錯
急用錢點算
同埋死左就無曬
13年人地一早拎左你450萬滾兩滾
450萬買複利率13年 你自己計下幾多錢

吹到年金好好
計埋唔爆好抵玩
每年有4%已經唔現實
有幾多年命收錢
對賭有一百歲命
見有錢就想謀,基金佬最無恥!
咁樣樓生意法,好野喎
但係事實上就係如果每個月攞三萬幾, 條大陸婆就唔可以一兩年清佢袋

前提係年金唔會破產( 呢10年八年應該唔會遲啲就唔知)
個重點就係唔想你有流動性, 費事老懵懂嘅時候俾人呃晒啲錢
減息 張債咪升
仲值錢
咁係咪都落毒啦
你回我個reply 咪講到點砌
自住物業唔使理
其他變晒人壽同年金就得
唔買埋儲蓄保險?
你試吓套d實際數字入去先

成件事唔會同富貴扭上關係
你啱,你講嘅係考慮irr

至於突如其來開支,政府份年金俾你拎1球出黎,一般癌症都應該夠
除左肺癌嗰啲
不過suppose 本身買落醫保嗰啲

留唔留畀仔女就睇你點plan
年金用剩之後政府會俾返受益人嘅
將自己身家擺入去比人lock住然後出番糧比自己
究竟邊個會咁on9去買
你中意點用就當然係你點plan 啦
咁問題係上面研究退休點準備嘛
係比較美債同香港年金做退休嘅效果丫嘛

咁如果你話你唔驚臨老無錢用,你要買架車,你咪咁樣做囉

同埋break咩even,用剩嗰啲政府畀返晒你受益人

個plan 係畀啲想收入穩定嘅人用
人係慣左定期收入家嘛,支出都係周期性嘛
你覺得自己唔使咪唔好買年金或者美債呢類野

至於壽命有幾長,講真就梗係越黎越長
醫療科技進步家嘛
八十幾歲啲錢啱啱用晒就死就最好
問題係你控制到咩?
擔心控制唔到就會plan退休架啦
76歲,真係每餐煲湯加多幾舊肥豬肉都好快玩完
保單逆按,賠償額幾大,佢都係當千五咁同你做
你將副身家推晒落去都得格
反正保單現金價值唔使做長生津審查

當然理論歸理論
照計就無人癲到咁,為左拎政府嗰4千蚊長生津
專畀老野買嘅產品點樣作為投資用途
係咪搞錯左啲野
6.1%係年金派發率唔係收益,派完會喺身故賠償扣返
跟佢個計法60歲就買100萬年金,100歲先死
40年總共得到2,631,600,平均年收益係4.079%
以香港男性平均年齡80歲死計總共得到1,315,800,平均年收益就得返1.579%

拎100萬去買2044年到期美債依家4.7%
每半年派23500左右,平均每月3900係少過年金每月俾5500你
但到期連本金係1,940,000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞