日本北東北賞櫻獨遊記(多圖)

101 回覆
16 Like 3 Dislike
河邊影有d位要好小心企、唔係會跌落水
Day 7

之前講過青森有個青森魚菜中心
其實喺附近仲有個アウガ新鮮市場, 賣海鮮, 乾貨同有幾間食肆

呢日早餐喺其中一間食堂食
市場食堂 tabelog 3.47分
https://tabelog.com/aomori/A0201/A020101/2000641/
吞拿魚中落定食 1000円

中落ち 即係魚切走兩邊魚身之後, 魚骨邊剩低嘅肉
好新鮮, 幾好味

嚟到青森點可以唔飲蘋果汁
喺アウガ新鮮市場買咗樽希望の雫蘋果汁 450円

唔會太甜, 好飲

呢日朝早青森大風到癲
食完就去海邊行幾個出名景點
A-Factory
入面有食肆同賣手信嘅區域
賣手信嗰邊好多人

跟住上去青森灣大橋
上到去比喺地面更加大風, 直程係8號風球咁, 電話差啲被風吹走

青函連絡船由1908年開始運行, 喺之後嘅80年間連接本州嘅青森同北海道嘅函館, 總共運送咗1億6千萬個乘客同2億5千萬噸貨物
1988年隨住青函隧道開通而結束運作
樓豬之前去函館嘅時候參觀過青函連絡船之一嘅摩周丸
今次嚟青森就去八甲田丸
八甲田丸1964年起航, 係55隻青函連絡船之中使用時間最長嘅船, 一共用咗23年7個月
買張共通入場券 1380円, 可以入去八甲田丸, 睡魔之家同ASPAM展望台 3個設施

現代嘅青森連絡船: 津輕海峽渡輪

睡魔之家 ワ・ラッセ
青森嘅睡魔祭係日本東北三大祭之一, 喺每年8月2-7號舉行
睡魔祭相傳係由中國嘅七夕祭典轉變而嚟, 係為咗趕走睡意, 重振士氣而舉辦嘅睡魔燈籠巡遊
睡魔之家展示睡魔祭嘅歷史同最具代表嘅5個燈籠, 遊客可以體驗打鼓添

青森縣觀光物產館ASPAM

13樓有個展望台

2樓青森HALL有介紹青森觀光資訊嘅3D 360度全景電影睇, 可以用之前買嘅共通入場券入去睇, 個人要轉嚟轉去
地下有手信店, 呢度比A-Factory少人好多, 行得舒服啲

Sweets Factory pampam tabelog 3.53分
https://tabelog.com/aomori/A0201/A020101/2000859/
ショソン・オ・ポム 蘋果批 350円

待續

我都係畀佢嘅香味吸引
上年去嗰陣封咗大裝緊
Day 7(cont.)

行完青森市區之後再去弘前
喺JR弘前駅有100円直通巴士去弘前公園
不過呢日係星期六, 有好多遊客
當然亦有好多人揸車, 所以係塞車得好犀利, 行路去仲快

再次嚟到外濠

入去

最長壽嘅染井吉野櫻

週圍都係人

可惜嘅係弘前城本丸石垣做緊工程, 有啲地方會有遮蔽

喺樓豬去嘅呢日, 本丸同北の郭由朝早9點到下晝5點係有料區域, 要320円入場費
之前講過弘前城天守閣喺1611年落成, 但其實1627年天守閣曾經被雷擊中, 蔓延到地下火藥庫, 引致大火
最後喺1811年由津輕藩第九代藩主寧親重建完成
本丸呢度有個位可以同時影到天守閣同岩木山, 不過超多人排隊
睇落要排一個鐘以上, 所以樓豬果斷放棄

出返嚟

待續
Day 7(cont.)

呢日因為太多人, 春陽橋要實施人流管制
想停低影相嘅要排隊, 另一邊就只準行唔準停
好多人就塞住喺橋開頭
不過樓豬行到橋中間左右就見有窿可以攝入去
今日好多人撐艇, 1隻艇1000円玩1個鐘幾抵玩

除咗喺西濠自己撐艇之外, 喺中濠都可以坐觀光舟, 1個人1500円

弘前公園

行去弘前駅搭JR返青森駅

原本晚餐想去 味の札幌 浅利 (tabelog 3.56分) 食味噌カレー牛乳ラーメン
但去到唔知點解冇開
於是轉場食壽司
一八寿し tabelog 3.55分
https://tabelog.com/aomori/A0201/A020101/2000497/
嗌咗握壽司拼盤 にぎり 松 1人前 加杯飲品 2770円

味道唔算突出

Day 7完
無睇夜櫻?
打錯字、無睇多一次夜櫻
Day 8

呢日朝早9點幾要搭飛機返東京羽田, 所以倒塔咁早就要起床
一早已經有好多跑手喺街上面, 原來呢日跑櫻花馬拉松, 所以青森嘅酒店喺之前一晚係零舍少房

呢朝繼續喺アウガ新鮮市場揾食
丸青食堂 tabelog 3.52分
https://tabelog.com/aomori/A0201/A020101/2000074/
咖喱飯 カレーライス 大盛 750円

幾好食, 最緊要夠平, 普通size只係要500円

搭巴士去青森機場
巴士班次同飛機班次夾好咗, 去到機場唔使等好耐

青森機場比較細, 出發同到達嘅航班唔多, 得幾個check-in counter

上去展望台, 不過呢一刻冇飛機

羽田到着
由於仲有啲時間先搭飛機返香港, 所以樓豬就行下幾個terminal
terminal 1係JAL, terminal 2係ANA同一少部分國際線, 而terminal 3係國際線
terminal 2 (ANA) 係比較多人
terminal 1

terminal 2

terminal 3

揀坐右邊, 但睇唔到富士山

多謝大家支持, 特別係一直留言嘅幾位
冇呀, 因為想返青森食拉麵, 間舖頭(味の札幌浅利)收8點
假夜櫻
假夜櫻

落雪都好靚
要春夏秋冬都去齊
食唔到真係可惜
嗰碗拉麵過咗幾年都仲記得啲味
我都有去呢間、不過都係食閉門羹
樂觀啲諗,唯有下次再去

啱啱日落好靚呀,15分鐘可以接受啦
岩木山
l.....m......
樓豬睇咁多日櫻花有冇審美疲勞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞