日本北東北賞櫻獨遊記(多圖)

80 回覆
14 Like 3 Dislike
見呢度好多巴打今年都去咗日本東北賞櫻, 我今年亦不約而同去咗一個禮拜北東北
行程(機票酒店)大槪半年前已經定咗, 初初無話特別為咗睇櫻花, 始終花期變幻莫測, 但臨近出發日期見到好似撞正櫻花滿開
於是就懷住可以睇到櫻花盛開嘅心情出發

JR東北pass 加咗價(30000円玩連續5日), 其實5日想玩盡東北真係唔夠喉
所以今次我去程飛東京, 跟住用JR 東北pass上東北, 最後青森飛東京返香港

Day 1: 東京
Day 2: 秋田
Day 3: 田沢湖
Day 4: 盛岡
Day 5: 角館
Day 6: 八戸 + 弘前
Day 7: 青森 + 弘前
Day 8: 回程

去住啲相先

之後不定時出文
東北之友lm
我4月都去咗轉東北lm
Day 1

去程搭CX飛羽田, 上機前食碗魚蛋粉先

晏晝去到羽田機場, 入境櫃位打哂蛇餅
可能因為yen平, 所以好多外國人去旅行
最後差唔多一個鐘頭先完成入境手續

因為第二日要搭新幹線北上, 所以呢日酒店就揀咗喺JR東京駅附近, 京急空港線直通都營淺草線嘅京橋駅
酒店一如預期係麻雀雖小...

擺低行李就去附近行下
市區內都仲有櫻花

東京駅地下街係一個少少複雜嘅結構, 第一次去係會好容易迷路
首先去KITTE丸之內上面觀景台睇下路軌
不過好多情侶放閃所以影咗一陣就走

由東京駅行去皇居外苑

垃圾堆?

皇居正門同二重橋

好悠閒嘅空間, 有人喺度跑步

返去東京駅

好多人影結婚相

晚飯喺東京駅一番街嘅斑鳩食, tabelog 3.62分
https://tabelog.com/tokyo/A1302/A130201/13124609/
1410円有拉麵同飯

嚟緊幾日要用嘅JR東北pass之前喺JR東日本官網買定
買嘅時候要book定邊日開始用, 用之前一日就要攞, 所以食完飯就攞埋
而家除咗可以喺綠色窗口攞張pass之外, 仲可以用QR code喺售票機攞
而指定席券亦可以喺eki-net book, 即book即喺售票機攞飛即上車, 非常方便
嚟緊幾日嘅行程我好多時都係差唔多到站先book位(除非前一晚睇無乜位剩就book咗先), 不過呢幾日搭嘅新幹線都坐唔滿, 自己嗰邊嗰行位都無人坐

Day 1 完
有冇咁多人東北賞櫻

btw lm
Day 2

呢日book咗10點18分嘅こまち北上去秋田
朝早等東京駅一番街嘅六厘舍7點半開門就去食
開門前兩個字已經有差唔多十個人排隊

六厘舍 tabelog 3.77分
https://tabelog.com/tokyo/A1302/A130201/13093047/
叫咗個朝つけ麺 並盛 750円
睇圖應該無蛋, 但係唔知點解靚女姐姐畀咗碗有蛋嘅我

張相話朝食有專用嘅麵同湯底, 但未食過其他時間, 唔知有咩分別

相片取自https://tabelog.com/imgview/original?id=r26482245452327
總括而言係好味嘅, 食完倒啲湯落沾麵汁度想飲哂佢, 不過鹹咗少少

食完返酒店攞行李就出發搭新幹線正式開始東北之旅
樓豬搭嘅呢班秋田新幹線こまち17号同東北新幹線はやぶさ17号由東京駅至盛岡駅之間併結行駛, 盛岡駅之後就脫勾, こまち西行去秋田, 而はやぶさ就繼續北上去新青森

紅車係こまち, 綠車係はやぶさ
呢幾日嘅行程拜託你哋

こまち車廂座位以黃色為主調, 唔知係咪同秋田縣產稻米有關

第一程車驚搭唔到, 所以早三日就book咗位, 但係其實呢個擔心係多餘嘅
班車都坐唔滿
呢日嘅午餐係7仔買嘅3個飯糰, 好好食

搭咗差唔多4個鐘車, 秋田駅到着
一出新幹線就感覺到同繁華嘅東京大都會有好大嘅分別
秋田駅有好多特色擺設
隻秋田犬好得意

呢3日住嘅酒店就喺JR秋田駅隔離, 日頭可以由車站直接行去酒店, 唔使日曬雨淋, 不過夜晚室內通道會閂咗
遠離繁華都市, 酒店房都大間啲, 又有個大浴缸

安頓好就準備行去千秋公園睇櫻花

待續
LM G持、五日真係唔夠用、次次去到秋田站就打回頭
六舍離我羽田出境食完先走、本來想試五代目花山烏冬
Day 2(cont.)

喺官網見到千秋公園櫻花接近滿開, 拿拿聲行過去
由酒店行過去只係幾分鐘路程

千秋公園原址係江戶時代12代秋田藩主佐竹氏的城堡久保田城, 1896年改建成公園, 當時命名為千秋園
園內櫻花以染井吉野櫻為主, 為數大約700棵
日本櫻花名所100選之一, 有櫻花祭
呢日天氣好好, 之後幾日無乜邊日咁好天

中間廣場有好多攤檔賣食物, 不過而家暫時未有太多人, 夜晚先多人

久保田城御隅櫓, 入場料150円, 上面有個小小觀景台

落返嚟繼續行

開始多人

待續
走嗰日見羽田機場六厘舍都好多人等位
Day 2(cont.)

行到咁上下就去食晚餐, 稻庭烏冬
寛文五年堂 秋田店 tabelog 3.61分
https://tabelog.com/akita/A0501/A050101/5005720/
比内地鶏ざるうどん 1760円

可以揀生麵或者乾麵, 生麵比較彈牙, 乾麵比較滑
樓豬揀咗乾麵
烏冬好似麵條咁扁扁哋, 不過唔會好淋
比內地雞就唔算特別出色, 而且有啲鞋
另外有啲set係可以一次過食哂生麵同乾麵

食完開始入夜, 準備返去千秋公園睇夜櫻
呢度嘅櫻花祭攤檔規模唔算好大, 一圈大槪三十個攤檔
入夜之後有好多人

坐喺草地上面吹水, 係幾咁優哉悠哉嘅一件事

Day 2 完
我都plan 咗食寬文五年堂
不過行程緊湊冇機會食
睇相當食咗

喺角館食咗比內地雞都覺得一般
賣湯個女檔主好省鏡、秋田靚女多
行去資料館果邊好陰森、仲要閃下閃下好似會有鬼咁
無時間揾食、去檔仔就地解決
喺攤檔食嘅燒雞串仲滑
行得正企得正
我喺大館站對面食比內地雞嗰間又好好食
住千秋公園對面,但係冇時間入去公園行一圈
住咁近都唔去
啲燒雞好食好多
夜晚成七點幾先到秋田第二朝又要坐白神號1號走基本上喺秋田市真係食餐飯瞓覺
係咪去睇秋田犬順便食埋
Yes,但依家冇咗秋田犬互動環節其實唔值得去仲要嗰日落狗屎我搭的士去㗎仆街
我原本諗住去弘前嗰日去埋
發覺根本冇可能
果斷放棄
Day 3

話說定行程嘅時候無話特別為咗睇櫻花, 所以呢幾日有啲日子係唔會見到櫻花
呢日去田沢湖踩單車

早餐喺秋田駅食
駅そば しらかみ庵 tabelog 3.47分
https://tabelog.com/akita/A0501/A050101/5008004/
ぎばさそば + コロッケ 730円

ぎばさ係一種黏黏嘅海藻, 撈落麵度食嘅口感好難忘

搭こまち去田沢湖

途中經過角館

呢幾日一直睇住天氣同埋各地嘅櫻花開花情況
見到角館武家屋敷通呢日已經滿開, 桧木內川堤無記錯都好似滿開, 但係天氣唔好, 要Day5先無落雨
而盛岡就Day4無落雨/落少雨
所以就決定呢日去咗田沢湖先, Day4 同 5 先去盛岡同角館

田沢湖駅到着

田沢湖係日本最深嘅湖泊, 水深423.4米, 湖色千變萬化, 有時藍有時綠, 獲選為「日本百景」之一
遊田沢湖可以搭由田沢湖駅出發嘅田沢湖一周線巴士, 巴士會喺兩個著名景點辰子像同御座石神社停10-20分鐘畀人影相, 不過會咁樣停留嘅巴士每日得三班

樓豬就揀咗踩單車, 可以喺邊度停就邊度停, 影相嘅時候又冇咁多人
租單車地點喺田沢湖畔, 1400円租三個鐘
租單車時候會有湖邊景點介紹同埋熊出沒注意事項

(其實樓豬為咗角館行程買咗防熊噴霧, 不過呢日冇帶)

出發

蓬莱の松

姬觀音像

御座石神社

御座石神社名字嘅由來係秋田藩主佐竹義隆喺1650年造訪田沢湖時坐過一粒石頭而得嚟
神社對出有一個鳥居

應該係岩手山

待續
Day 3(cont.)

踩踩下就嚟到辰子像
相傳以前有位叫做辰子嘅女仔因為祈求永恆嘅美貌而化身成龍, 跳入田沢湖中成為湖神, 1968年坊間就依呢個傳說建造咗辰子銅像, 頭先經過嘅御座石神社亦係祭祀佢, 祈求美貌

浮木神社, 喺辰子像隔離, 據說係為咗紀念一棵漂流到岸上嘅浮樹

舊潟分校

附近一個人都冇, 如果呢個時候有個小朋友走出嚟我會好驚

森林乃水和空氣之源

要計一計力學

飲水要思源

話咁快就三個鐘, 還單車之後喺隔離田沢湖共栄パレス行下
入面有得睇師傅整稲庭烏冬
買少少嘢或者畀入場費可以見埋秋田犬添, 不過冇得摸

烤米棒

(有啲out focus)
睇網上有啲人話唔好食, 但我又覺得幾好食喎

跟住返去秋田市

津ねや tabelog 3.53分
https://tabelog.com/akita/A0501/A050101/5000836/
其實琴日已經想嚟呢度食, 但係琴日無開(tabelog淨係寫星期日休息), 嘥咗啲腳骨力
すき焼き定食(竹) 2600 円

後悔無嗌高一級嘅松set

Day 3 完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞