日本北東北賞櫻獨遊記(多圖)

101 回覆
16 Like 3 Dislike
我都係夜晚喎
15號去集合唔到

西藏珠峰好靚...
諗住live ?
想問吓用咩相機影㗎?
用手機影咋
Day 5(cont.)

行完武家屋敷通就上去古城山公園
古城山公園喺上年發生過熊出沒/熊傷人事故
所以由上年7月開始唔畀人入去
好彩地喺今年臨近出發嘅3,4月重新開放

唔知大家有冇留意琴日嘅新聞
秋田縣啱啱發生咗一單警察被熊襲擊嘅事件
現場發現一具遺體, 唔知係唔係被熊襲擊致死
https://news.now.com/home/international/player?newsId=561191

樓豬為咗今次行程專登喺日馬買咗防熊噴霧, 以備不時之需

熊出沒注意

有兩條路可以上去, 一條係平緩嘅斜路
另一條係梯級, 會快好多

呢度可以居高臨下望落去延綿檜木內川堤兩岸嘅櫻花

可惜呢日天色比較矇, 如果唔係會更加靚

之後落返去檜木內川堤
檜木內川堤兩岸延綿兩公里嘅染井吉野櫻係1934年為咗紀念日皇誕生而種植
喺1990年, 檜木內川堤同武家屋敷通一齊入選日本賞櫻名所100選之一

呢度亦有十幾檔攤檔

返去角館駅

由於樓豬今日會轉去青森住宿, 去到青森已經好夜
唔知仲有咩食肆開
橫掂都要喺盛岡駅轉車, 所以呢日晚餐就喺盛岡解決

むら八 フェザン店 tabelog 3.54分
https://tabelog.com/iwate/A0301/A030101/3000087/
ジャンボロースかつ定食 1958円
餐牌寫住1日限定15食, 但樓豬夜晚7點仲有得嗌

呢嚿豬扒入面有適量嘅肥膏, 做到外脆內軟, 好好食

食飽飽就搭新幹線去青森

呢日入夜之後開始返風, 著件薄褸有啲頂唔順

酒店唔算細, 最緊要有個大浴缸
行咗咁多路, 浸一浸浴即刻消除疲勞

Day 5完
有睇新聞、日本有無配槍係身?
上YouTube 睇噴霧要好近身先中、噴唔中都係GG
買噴霧只不過心理上感覺好啲啫
遇到熊都係係咁先
D相好靚!
Day 6

朝早青森嘅食店唔多
お食事処おさない tabelog 3.65分
https://tabelog.com/aomori/A0201/A020101/2000071/
呢度出名食帆立貝, 朝早開8點到9點, 跟住休息一陣到10點半再開舖
8點15分嚟到要等3,4個字先入到去
嗌咗燒魚定食同帆立貝刺身 550+1180 = 1730円

燒魚方面舖頭白板會寫當日有咩魚揀 帆立貝好新鮮

好多遊客都會去青森魚菜中心
首先喺案內所買2000円有12張嘅食事券(一張170円), 跟住可以用呢啲券喺唔同舖頭揀自己鍾意嘅海鮮自製海鮮丼(のっけ丼)
樓豬頭先已經食飽飽, 所以冇喺呢度食

呢日朝早去八戶

八戶駅到着

初初以為係真人

相信好多人去八戶都係去八食中心或者喺星期日朝早去日本最大嘅館鼻岸壁朝市
不過樓豬今次目標係みなと食堂 tabelog 3.73 分
https://tabelog.com/aomori/A0203/A020301/2000865/
轉JR八戶線去陸奧湊駅

みなと食堂出名食平目漬丼 1200円

日本蛋黃真係好靚, 橙黃色, 好香蛋味
平目好新鮮

其實陸奧湊駅呢度平日都有個駅前朝市
入去1953年已經開設嘅八戸市魚菜小売市場行一轉

2022年尾裝修過後重新開放, 入面面積唔大, 同埋可能都係因為太遲嚟到, 冇人行
呢度同青森魚菜中心一樣可以自己喺唔同舖頭買配料自製海鮮丼

跟住搭去鮫駅

大家應該留意到, JR八戶線車廂塗裝有隻海鷗
其實呢隻係黑尾鷗 うみねこ, 位於鮫駅附近嘅蕪島係佢嘅繁殖地
蕪島雖然叫島, 但係因為曾經填海工程, 所以同陸地相連
蕪島神社呢度有好多黑尾鷗, 隨時會中頭獎

葦毛崎展望台
戰時係軍事設施, 可以望到太平洋

亦可以望到種差海岸

待續
高位望靚好多
第一眼睇都以為八戸嗰啲係真人
十一月去蕪鳩神社⛩️、一隻海鳥都無、原來繁殖先落地

啱啱走咗班100円巴士うみねこ号,所以行過去
連埋沿途影相,行咗9個字倒
無海鷗會變咗普通神社,無乜特別
+2
四月涼涼地散步fit晒
神社周圍滿地雀屎漬都係一大特色
咁十一月係咪冇臭味
無臭味、以為自己去錯神社
Day 6(cont.)

因為JR八戸線班次好疏, 去完葦毛崎展望台之後就回程

最後一程新幹線

弘前駅到着

弘前彩虹市場(虹のマート)

好多去東北賞櫻嘅巴絲打應該會視弘前公園為行程嘅重中之重
未去過嘅可能會諗係咪真係咁誇張, 唔去唔得
樓豬可以答你, 係真係咁誇張
櫻花樹嘅多, 景觀嘅種類(有山, 有水, 有唔同嘅建築), 攤檔嘅規模, 黃昏夕陽同夜晚點燈嘅襯托...令到弘前公園成為一生人一定要去睇一次嘅櫻花絕景

弘前公園入面嘅弘前城, 係日本現存最北面嘅天守閣
弘前城係津輕藩主嘅居城, 1611年由第2代藩主津輕信枚建成
城堡由本丸、二之丸、二之丸、四之丸、北城郭、西城郭六個城郭組成, 形成咗3圈護城河(濠)同土壘嘅結構
弘前公園嘅櫻花據說係1715年津輕藩士由京都引進, 當時有25棵
一路到而家已經變成有大約50種, 2600棵嘅櫻花樹
除咗櫻花, 喺弘前城植物園亦種咗1500種嘅植物

呢日去到已經5點, 差唔多日落
外濠開始花筏

市立觀光館同市役所上面有個少少高位嘅地方會喺櫻花祭期間開放

追手門

杉之大橋

二之丸南門

西濠
無論係冇人划艇嘅時候啲艇排哂喺度, 抑或係有人划緊艇嘅時候都好有味道

櫻花隧道

春陽橋, 呢個時候無人潮管制
喺橋上面可以望到西濠兩邊滿滿嘅櫻花

望返去春陽橋

呢個位好多人

(樓豬得手機, 無相機, 已經盡咗力)

四之丸嘅攤檔
環繞住中間廣場應該有一百個攤檔

有鬼屋

有人表演

喺度解決晚餐
呢度有好多賣炒麵燒雞串關東煮嘅攤檔
而樓豬就揀咗唔少人排隊嘅大阪燒 700円 + 燒雞串 500円

驚太遲走好多人,所以食完嘢就返青森

最長壽嘅染井吉野櫻(1882年), 咁啱有電視台做緊節目

Day 6完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞