日本北東北賞櫻獨遊記(多圖)

101 回覆
16 Like 3 Dislike
Day 4

呢日去盛岡睇櫻花

早餐食牛丼, 連鎖牛丼四大家(吉野家,松屋,なか卯,すき家)梗有一間喺左近
秋田駅就有吉野家, 食碗牛丼之後出發

盛岡市區嘅櫻花祭會喺兩個地方舉行: 盛岡城跡公園同高松公園
由盛岡駅行去盛岡城跡公園大約要二十分鐘
途中會經過一啲橋
開運橋

呢一刻由開運橋望去岩手山好矇矓

不來方橋

望向岩手山方向

盛岡城跡公園又叫做岩手公園
盛岡城係盛岡藩南部家的居城,城堡喺1597年開始建造
經歷明治維新之後,喺1906年由知名的近代公園先驅者長岡安平設計,整修為今日嘅岩手公園
除咗有國家指定史跡嘅盛岡城跡之外,亦獲選為「日本百名城」、「日本歷史公園百選」

呢度嘅遺跡多數得返幾嚿石頭

呢一刻櫻山馬場跡係盛岡城跡公園最靚嘅地方
係漫天飛舞嘅櫻吹雪

繼續行

攤檔規模得十幾檔, 有部分地方做緊維修工程

又有人影結婚相

待續
睇咗「喺東京駅一番街鳩食」
Day 4(cont.)

喺盛岡城跡公園一角有一間盛岡歷史文化館
入面有免費區同付費區(300円入場料)

有興趣可以入去睇睇, 會對盛岡有更大了解

櫻山神社
1749年盛岡藩第8代藩主南部利視為咗紀念初代藩主南部信直, 喺盛岡城淡路丸內建造神社, 祭祀「淡路丸大明神」, 之後改稱為「櫻山大名神」
神社曾經被遷到其他寺院安置, 1899年神社喺「三之丸」旁重建, 並稱為「櫻山神社」, 一共合祀4位盛岡藩藩主
而呢度嘅櫻花亦都好靚

白龍 本店 tabelog 3.49分
https://tabelog.com/iwate/A0301/A030101/3000037/
盛岡出名嘅食物有盛岡冷麵, 不過樓豬呢餐揀咗食炸醬麵
炸醬麵+餃子總共1300円

總括而言味道一般
佢推薦食法係差唔多食完碗麵嘅時候打隻生雞蛋落去打勻, 再叫伙記加熱湯
咁就會變成半碗蛋湯麵

待續
睇咗「喺東京駅一番街鳩食」

炸醬麵真係好一般
東北之友+1
Day 4(cont.)

食完午餐, 出發行去高松公園

岩手銀行舊本店本館
入面有付費區, 不過無入去喇

石割櫻
呢棵櫻花樹突破咗21米周長嘅岩石向上生長, 樹齢已經360歲
呢度早過盛岡城跡公園同高松公園滿開, 所以已經葉櫻

報恩寺
裏面有五百羅漢堂, 不過呢日閂咗

高松公園
高松公園有一個高松の池, 係1660年代南部26代藩主為咗治水而築嘅堤嘅一部分
1899年盛岡市建市之後喺池嘅周邊種植咗幾百棵吉野櫻, 之後成為日本櫻花名所100選之一
呢度亦有大槪十幾檔攤檔

平和祈念像

行返盛岡駅經過開運橋

晚飯返去秋田食
秋田地魚・大かまど飯 いさばや。 tabelog 3.48分
https://tabelog.com/akita/A0501/A050101/5009498/
食咗燒魚加個飯set

即叫即燒, 好味

Day 4完
Day 5

末廣ラーメン本舗 秋田駅前分店 tabelog 3.57分
https://tabelog.com/akita/A0501/A050101/5000412/
中華そば(並) 850円

呢碗拉麵好好味
唔會好鹹,而且有海量嘅豬肉薄片

朝早去遊覽秋田市內嘅景點
秋田市立赤れんが郷土館(舊秋田銀行本店)

秋田市民俗藝能傳承館同舊金子家住宅
入場費130円
秋田市民俗藝能傳承館館內介紹竿燈祭(8月3-6日)同土崎神明社祭の曳山行事(7月20-21日)等等秋田著名嘅祭典文化

秋田竿燈祭係東北三大祭典之一, 已經有270年歷史
最初當地人為咗祈求驅除病魔同邪靈, 會喺夜晚舉起掛咗好多燈籠嘅竹竿(竿燈)巡遊, 叫做「ねぶり流し」
掛喺竹竿上面嘅燈籠好似稻穗, 漸漸亦變成祈求豐收嘅祭典
竿燈分咗幾個size, 最細嘅重5公斤, 有25個燈籠, 畀小朋友舉
最大嘅重50公斤, 有46個燈籠
要舉起呢啲竿燈要好好嘅平衡力, 呢度有得畀你體驗
樓豬試舉最細嘅5公斤叫做OK
但舉重一級嘅15公斤就好難平衡喇
有時間嘅話, 都想喺夏天嚟親身體驗呢啲祭典

舊金子家住宅係保留住江戶時代後期町家傳統建築風格嘅建築物

川反

午餐返秋田駅食
秋田比内地鶏や tabelog 3.49分
https://tabelog.com/akita/A0501/A050101/5004860/
比内地鶏の極上親子丼 1580円

呢餐比內地雞好食, 雞肉同雞蛋都好滑

食完準備去角館

待續
年頭去左弘前 弘前城公園雪景好有驚喜
天守閣加雪好有意境
Day 5(cont.)

呢日離開秋田, 嚟緊幾日會住青森
總括嚟講秋田係一個好寧靜舒服嘅市鎮
樓豬揀呢度而唔揀盛岡住都係貪佢夠靜

角館駅到着

喺角館駅前蔵擺低行李

行去武家屋敷通

武家屋敷, 故名思義即係武家嘅住所
日本好多地方都有呢啲武家屋敷, 角館呢度嘅武家屋敷保護得好好
而且係賞櫻同賞楓嘅名所

外町史料館

松本家有個大花園, 入面有幾棵滿開嘅染井吉野櫻

另外有枝垂櫻

樺細工傳承館
門口有武士打扮嘅人影相

呢度度度都係人, 要影張無人嘅相基本上係冇可能

待續
同一日係角館、可能擦身而過

我去到盛岡城跡公園都係睇到夜櫻咋

因為角館嗰日天氣好轉
盛岡城跡公園夜櫻得白色燈?
係呀

得一少部分

不過有啲位你可以照田雞

15號去集合唔到
15號去集合唔到

15號檜木內川堤好似得5/6分咲?不過可以睇到櫻祭開會式
我去嗰陣又開得幾靚

終於打完西藏
幾時出東北櫻花
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞