英國買樓中介疑穿櫃桶底 逃往杜拜避風頭 逾百港人中招 苦主:打著港人幫港人幌子呃錢

207 回覆
90 Like 6 Dislike
早前Josie接受YouTube頻道訪問時表示,涉事地產代理已公告因財政困難而暫停營運,但由於該公司並非結業,受害人難於按程序索償。近日其中一名負責人更加失聯,令她大感無奈,「(地產代理公司)老闆完全唔覆,有其他苦主話另一位陳姓創辦人都已經開始唔回訊息,苦等咁耐都等唔到承諾兌現。」

最令Josie不憤的是,該地產代理打著「港人幫港人」的幌子,卻以多項手法騙財,「執笠都預咗佢,最擔心係攞唔返啲賠償,又呃晒我哋啲錢跟住開另外一間地產公司,冇公義冇佢符!」

一眾受害人已向當地警方報案,亦正在接觸英國禾京咸地方議會議員吳兆康,以及向英國仲介持有私人租賃房產(PRS)投訴。另外,有疑似被騙港人在苦主群組稱,曾直接到涉事公司在英國當地的子公司「踩場」,隨即取回部份租金,惟該名人士補充,收到的現金中有假鈔;另一名苦主則表示收到該地產代理通知指公司戶口已被凍結,「唔好期望有租收,叫我去申請Claim,而家走數走到咁無賴」。至於Josie與其他苦主計劃月底前往曼城,打算面對面追討租金等各項損失。

有知情人士透露,已知在半年多前,涉事地產代理疑似有人「穿櫃桶底」涉款逾千萬,令公司周轉不靈,不少業主無法如期收到租金,但是該公司仍然照出租及買賣物業,知情人士表示,葉姓創辦人疑似逃往杜拜「避風頭」。記者曾向涉事地產代理公司專頁查詢,雖然訊息顯示已為「已讀」,惟沒有回覆。
富城?
被騙港人物業疑變大麻屋(受訪者提供片段截圖)
Josie都幾有錢下
買 9個單位仲有錢請大律師
創城?
商業奇才
美麗新
「港人幫港人」
見到呢句就知有詐,香港人
有良知先移民
香港人真係廢撚到連自己人都恰鳩香港人
我一早講過香港人幫香港人係行騙的信號

mnc班香港人最叻就係對自己友落井下石
反而中國幫更團結
香港人一向賤種仲衰過啲圍爐支支
圍爐支支起碼幫自己人應付內部試

香港班仆街見自己人出事只會踩多腳
小豪子又贏
離港撚值得擁有
前兩日我po原片好多負評
星島頭條做乜咁關心
算唔算空手入白刃

睇黎完全唔駛出錢
成班人比錢中介買樓

然後租中介自己收晒
係香港比人扼
移英傻鳩
最鍾意吹奏臭港人身份咪黃尸囉
唔知呢單呃人條友係咪黃尸
港奴唔會令人失望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞