17移英港人罷工被即炒 爆英國職場疑歧視港人行為

351 回覆
156 Like 64 Dislike
咩原因擺工又唔講
body shop
講真 個個都係貪方便唔洗用英文搵工
搵埋呢d 濕鳩agent工
呢班所謂既agent點會幫香港人
淨係識用呢班香港人黎賺錢
做condom預左啦 重要學人罷工
人地班包頭同朱古力果班都唔敢玩到咁串
重諗住agent會撐 真係諗太多
睇咩工同埋對方咩料到

上一份工我自己係 contractor,其中一件白鬼上司擺明做錯野但打算射落包括長工加埋 contractor 我地個 level,我同另外兩個同事發現問題再即時同對方講唔可以格硬黎有關 health and safety 佢又無理到,咪聯絡另一個知道佢幾睇下屬既上司 (都係白鬼) 再同其他同事叫佢地小心提防,當日都係繼續按章工作只係額外記錄所有工作流程,好彩大家都無事收工番屋企

結果唔夠一個月話再對上一級既 director 將個條友調職以息事寧人

同香港一樣啫,大家識玩下啦

香港某程度上因為啲人肯做野跟野既關係,勞工處介入程度可以幾快手,尤其係工傷方面既,對住夠晒大既公司一樣夠證據可以照槌死對方既

識唔識玩啫
唔驚,開個眾籌我地cctoy課金
agent 正講到明可以雙方無條件即日解約,所以呢工真係唔會做得長,同堆而家英國經濟差會多左AGENT工,但少左permanent position
呢班偽黃去到邊搞到邊
平時食得禾米多抵死
原來佢哋自己問題喎
第一點認同,
但內文唔係話
因為有歧視行為所以響應長工罷工咩?

定我get錯咗
Agent 工邊有保障
隨傳隨到嘅part time
未聽過有人做炒散都會罷工
你唔做咪唔報更 人地咪搵第二個
你報更又唔撚開工只係曠工

個長工跣鳩人又真係仆街
Will 樓主 pin this?
無畏無懼。。。。
炒咗就懼。。。。

手足。。。
你活係果個幻想世界入面無囉

公務員有工會
教師有教聯會
建造業又有總工會
海員工會
飲食業職工總會
……..
你地臭閪蚑那賤蛆原來唔識成立兩隻字

你地臭閪蚑那既工會原來企係工人對面

教協依個工會呢臭閪蚑那賤蛆
原來你就係臭閪蚑那賤蛆,唔識成立兩個字

香港建造業總工會是由十間行業工會的組合開始的,統稱為「三建」及「七行」。

八十年代,本港建造業成為支柱行業,由於業界引進了新技術、新工種,工人隊伍日益擴大,勞資問題漸趨複雜化。以前是單打獨鬥、各自為戰,未能統一指揮、協調行動。因此,行業工人也期望各工會能聯合起來。

為了實現建造行業各工種團結,各屬會大聯合,發揮集團工會優勢,壯大愛國工會力量。因此,在1986年,香港建造業總工會成立,成為香港工會聯合會的屬會,亦是建造行業集團工會。

本會凝聚了歷史長短不一、工種不同的屬會27間。當中有成立了一百多年跨越一個世紀歷史悠久的屬會;有會員眾多、傳統優良、享有盛名的屬會;亦有成立不久、潛力待發、方興未艾的屬會。

教協唔成立點存在呢?係佢地自己執左笠咋
你地臭閪蚑那咪淨係俾依啲企係工人對面既工會囉

我自己想搞個工會得唔得呀臭閪蚑那賤蛆

職工盟係邊呀臭閪蚑那賤蛆
精神病人都唔係一份工作 你當然唔可以成立工會啦
但係你有香港病人組織聯盟
人地長工, 你agent工...
搏表現佢轉你長工好過, 自己都未坐穏跟人罷工...
長工玩得起, 你咩都唔係呀...
教協職工盟臭閪蚑那賤蛆
上黎睇得多人up外國保護工人,
做乜都信政府唔怕,
點知一大堆先決條件無提
咁擺完俾人炒就咪撚嘈啦
香港都炒得拉得你,咁英國又炒得,最多咪打和
都可以俾五毛拎出嚟打飛機吹奏 on99

要比五毛狗咪仲差過合約員工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞