17移英港人罷工被即炒 爆英國職場疑歧視港人行為

351 回覆
156 Like 64 Dislike
https://www.stheadline.com/local-topics/3342577/
17名移英港人最近參加罷工,卻因此被管理層即時解僱,他們控訴管理層涉嫌歧視港人,聯署爭取改善工作環境,卻換來即時被炒魷的結果。

該17名港人移英後,透過中介到當地一間工廠打工,即俗稱打「Agent工」,性質類似外判工、散工,有別於由廠方自行聘請的「長工」。「Agent工」在英國非常普遍,是不少港人移英後的主流工種。

被炒的17名港人,近日接受Youtube頻道「安迪工房」訪問,坦言「唔認同」英國職場生態,「但係無奈地都要接受」,他們指控廠方管理層,存在以下歧視港人的行為:

該批港人今次聯署罷工,是為響應廠內一名長工代表,他們在訪問中未有透露該長工代表,是否同為港人,但指出,在十多人被炒後,該長工代表竟叫他們「息事寧人」,「有十幾個人打爛咗飯碗,冇飯開,咁點樣可以息事寧人啊!」

「你打爛咗十幾個人飯碗,『對唔住兄弟』都有句啊,但(最後)都無啊。」

「安迪工房」頻道訪問一名英國律師,他指該涉事工廠管方的一些行為,「其實算係歧視」,但指該批港人有「搜證嘅責任」,「你話人哋歧視,搜證嘅責任就會喺你度啦。」
如果喺大陸 一早拉咗
該批港人今次聯署罷工,是為響應廠內一名長工代表,他們在訪問中未有透露該長工代表,是否同為港人,但指出,在十多人被炒後,該長工代表竟叫他們「息事寧人」,「有十幾個人打爛咗飯碗,冇飯開,咁點樣可以息事寧人啊!」

😅
該律師又指,在英國,罷工有既定程序,例如須經工會決定,及罷工前向僱主提出通知期,該批港人參與的罷工,並無符合這些程序,因此非「成功嘅罷工」,有可能被僱主認為是曠工,違反僱傭合約。對於今次事件,有關港人所屬的中介公司只回應指,會盡力提供協助。

點解唔copy埋最後呢段😅
所以我就唔信,如果經工會罷工夠膽炒
咩原因都冇講就話歧視?
移民又贏
Agent工其實唔係正式員工
難聽d講只係工具人一個
人地話cut 就可以cut
跟住又話人地歧視你喎

想叫Agent 撐你
Agent 不嬲都係企係商家果邊
因為商家果場先係Agent既客
移英撚值得擁有
咁擺工既背後原因係乜?(聲援長工)
一無所有
Agent工
臭蟲論

咁香港示威幫黑警都係打到你仆街判你十年暴動啫

北韓敘利亞直接槍決殺你全家公開處刑攞去餵狗

咁係咪代表香港就冇問題

下下講外國問題就一定要spin香港仲衰有撚病
個長工陰鳩你哋又同佢癲
香港人又真係將罷工曠工撈埋一碟嘅
係明炒你,咁點?
香港無民主麻,無集體談判權又無工人權益
罷工係咩無人識,以為舉塊牌坐喺道就係叫罷工
一去到先進國家做乜都柒
喺香港又搞事,喺英國又搞事
會員「行人」出黎講兩句
移民撚值得擁有
美麗新
其實做contractor去到邊個國家,邊間公司,就算係香港政府contractor,都唔當你係自己人啦。的屎一定落去外盤contractor架,呢個係定律。

我都係打外國工,衰的咁講,真係唔好咁on9啦,諗住外國會唔同的? 要理解個世界係點運作先可以盡快融入當地
所以講真相係可以煽動顛覆國家政權

你copy依段真相係違犯國安法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞