有冇脫離傳銷嘅過來人/身邊人分享下

318 回覆
9 Like 3 Dislike
咁佢應該有架好撚高調嘅細牛/法拉利
車牌係自己個名
傳銷揾嘅係自己人錢
保險狗係昆人買saving plan
AA 狗係打交爭樓同埋吹水昆鳩啲客
我又分享吓啦
我都想過傳銷一次
又係大學refer我嘅
我就係你所講
勁高戒心嗰啲人
所以我冇中伏
不過嗰時我都見到好多人想走都走唔到
好撚恐怖
我身邊亦都有朋友做傳銷
佢哋本身係喺現實中搵唔到食,好撚失敗嘅人
想走又走唔到,係唔係因為洗濕咗個頭
我指第一次唔知路撞咗上去嗰啲
班傳狗會對任何新人都好友善
教會咁
俾你感覺係你唔照佢地意思做就會對唔住自己同佢地
如果你拒絕係只有一個方法就係反轉豬肚嗰種
大部分人都唔會咁絕
所以先昆到人
我覺得有啲理智嘅正常人就唔會咁易被洗嘅
我就本身好大戒心(當年俾人捉過去上嗰啲心靈堂都俾人屌唔合群)
我所知佢哋用同一方識打100個
有5個豬西+貪心佢地都夠做

感覺美容閪d 招數仲仆街
香港地本身都好多人冇料
然後就做左神棍
佢地做臭左會改名換姓+轉行
你見有d人好地地改名轉行唔係冇原因
就算唔係傳銷
美容行業本身都好撚多老千
做得美容生意都唔係善男信女
佢地唔係我地咁諗
佢地覺得自己好醒
身邊嘅人捱份工好撚柒
重點係佢地冇專長
响現實世界撈唔掂
但又想出人頭地
咪演變成一次過呃一大筆

呢樣係我咁多年來觀察得黎
咁大個人
自己為自己負責任啦
N年前, 有幾個讀書時期唔熟, 但會傾一兩句既"舊同學"突然打比我
寒暄幾句, 就話佢地公司搞左個活動, 就請我去參加, 順便食餐飯
不虞有詐, 我就應承左佢地
本來以為係免費, 但點知原來係要買飛, 果時心裡面已經小緊路寶
不過只可以怪自己無問清楚, 當時都係諗俾呢幾個仆街冚家剷氹落疊, 幫佢地刷業績

點知俾左錢入場後, 屌你老母, 先知原來中左伏
一入場, 你老母, 全場都係櫈, 講好既食餐飯呢?
果時果幾個仆街先話先聽完講座, 然後先食飯
本來諗住最多都係1-2個鐘, 點撚知係4個鐘
呢4個鐘, 就係相傳既洗腦大會, 不停有人上台話佢地join左之後
上上下下一齊搵錢, 關係幾好, 又搵左幾多錢, 黎緊就快要買大屋, 揸靚車

見到唔對路, 本來已經想走人, 但係又頂唔梗自己俾左錢, 連杯水都無撚得飲
而且我都想見識一下呢D人既手段, 所以我就頂完全場, 終於捱到去食飯
期間, 果幾個冚家剷就帶左個人過黎同我揸手
話佢係老細之一, 仲show左張揸跑車既相俾我睇, 話我有潛質
有興趣的話, 可以帶我一齊賺錢, 好快就可以同佢一樣揸跑車

事後果幾個冚家剷成日打俾我問我考慮成點, 1-2次都算
但問十幾廿次後, 都仲咁撚煩, 最後我連電話都唔撚聽佢地

幾個冚家剷裡面有一條女, 有幾分姿色, 打俾我時就用收兵既手段想吊我癮
見我唔上當, 就諗住進一步, 當時情況, 攬攬抱抱, 打車輪應該唔難
甚至扑野中出都未必唔得, 但怕有手尾跟, 就一拼拉黑唔理佢地

就咁過左1個月後, 佢地見無機可乘, 就完全斷聯絡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞