Apple真係好9,ipad pro 256GB,512GB居然少個P核心

262 回覆
229 Like 12 Dislike
其實分數已出
M3

M4 4+6 版 分數

Cut 一粒P core 加兩粒 E core 最多扣20%,都仲係俾M3高
單核升25%唔提

如果對比上一代iPad Pro粒M2

單核 + 48%
多核 + 52%(3+6 少一粒P core應該+22%左右)
NPU +140%

個分係上到M2 Pro/M2 Max 中間

點睇都唔係牙膏升級
其實關你撚事咩?你用緊邊部蘋果嘢呀?
定用緊小米走嚟踩三星,自我催眠自己用緊蘋果?
15PM +M1 iPad Pro (已訂M4 iPad Pro)+16" M2Max MBP

應該任何一部都高分過Tab S9 ultra 粒U
PO下圖嚟畀大家睇下先啦
無圖我都可以話自己用緊apple car
真,你又用緊咩奶三星袋底
一唔一齊POST
無人奶三星啵柒頭,你隻垃圾原來要扮用咩apple機咁撚柒?肉撚酸到原來真係無用apple嘢
係生產良率問題,不良品就閹一個有問題核心比低階用。
咁都合理
但係臭蟲話其他廠廢果下心態真係好癲
仲用緊m1
我同你調轉wo
我嗰時用iphone4 lag到仆街, 1 年都頂唔順轉左an機,之後去到s20, 用到今日都好順
但雖然iphone唔惦, 但我仲會試ipad, 始終用曬兩邊新野先有比較
兩個月之前先出 m3 MacBook air
你憑咩認為會咁快有M4
我果時用部arc s,都算係當年top spec
用左幾個月連影相都慢到傻,個focus 係慢到可以做long exposure 影light painting
之後親戚換5s 俾左部4s 我,先至知點為之正常ux,之後就完全無諗過要轉返過去垃圾android
ipad pro 256GB,512GB咪當佢係M3囉

喂柒頭,你之前踩snapdragon 踩得好勁,又講m2好撚勁,係咪可以分享睇下你部mbp16嚟睇下?同埋你張ipad pro訂單等我眼紅下?
我呢啲買唔起mbp16好羨慕你咁支持蘋果又買咁多產品
我就淨係用緊部M2嘅mba,加遲啲會買ipad air同mini,唔似你咁勁用埋pro
如果你分享到我就欣賞你真用家唔係得個吹字嘅臭蟲
我同意iphone4s- 13係好過an機

但an機由 s8gen1+開始反cup, 性能已經不相伯仲, gpu仲全面超越

我上代手機用s20, 平板用ipad pro 2020

ipad多工近排又lag又彈apps
反而s20 無呢個問題

所以我先諗換唔換新ipad
問題係當我所有app data 都由iphone 4s 開始accumulate 左落黎,大大話話講緊成十年,入面包括相﹑message﹑system settings 等等,而家iphone 又唔係好似當年android 咁垃圾到用唔落手,無啦啦點解要轉去android?貪好玩咩?

而家換iphone 最方便就係開盒,restore icloud backup,一個鐘都唔使部新機就有返哂舊機既所有野,包括settings,各個唔同app 既login 之類
轉去android 就連email 都要重新入過,仲未計有d app 無得互通,都唔講有d app 係無android version
諗起就真係咪撚搞我
我無叫你轉an機wo, 你話an 同win 垃圾,我理性討論下姐

我意思係話an機已經唔你你嗰個年代部an機
iphone15 亦已經唔係我當初部4
我都係討論下
好多人都同我講android 已經唔係當年咁垃圾,但基於上述既原因,我係連試既機會都唔會俾而家既android 機

講真句,有時見到d foldable 機係吸引 (三星除外,一來三星有不快經歷,二來條摺痕真係太明顯)
但如果apple 唔出就應該無咩機會用
真係好委屈你冇你支持apple一定會唔掂
摺機我都同意搞唔惦, 條痕肉酸+續航差, 仲要d app90%冇專為摺機/平板優化過
我間中會入電器鋪睇下,見到有幾間大陸廠既摺機係好過三星,薄d 而且無摺痕
但一來係android,二來係大陸廠,所以都係唔會買

其實唔使話要d 咩optimisation,只係有時係街睇片 / 睇文會想有個大約係ipad mini 咁大既mon 姐
咁大問題唔惦喎, 建議佢聯署曬d人一齊同apple講, 唔好用三星, 一律轉用大陸天馬屏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞